Това предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

За смъртта на Багдади бе обявено миналия месец, а източници от Москва увериха, че тя е резултат от руски въздушен удар. Пентагонът не бе в състояние да потвърди, че терористът е убит.

Новината бе разпространена с традиционната вече уговорка, че за гибелта на Ал Багдади е съобщавано неведнъж.

Лахур Талабани, директор на службата за разузнаване и борба с тероризма на Иракски Кюрдистан, каза днес, че е 99% сигурен, че лидерът на ИДИЛ е жив и се намира на юг от сирийския град Ракка.

Талабани добави, че след като бъде победена, "Ислямска държава" ще води бунтовническа дейност и ще прилича на Ал Кайда на "стероиди" (т.е. "напомпана", много по-яка).

3 или 4 години ще са необходими, за да бъде ликвидирана групировката, добави кюрдският разузнавач.

В неделя и телевизионният канал „Ал Арабия“ съобщи, че Ал Багдади се укрива в Сирия. Той се позова на висш служител от МВР на Ирак, цитиран и от ТАСС.

По-рано миналата седмица пък тв каналът „Ас-Сумария“ бе разпространил версия, че самите джихадисти са съобщили за смъртта на шефа си и скоро щели да обявят името на „новия халиф“.

Имало е публикации, че бъдещите лидери на "Ислямска държава" ще бъдат служители на разузнаването, работили при бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин. Смята се, че тези хора са измислили стратегията на групировката.

Кремъл: Нямаме точни сведения

Кремъл не разполага с точни сведения дали главатарят на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е убит, или не.

Това каза днес говорителят на президентската администрация в Москва Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

По думите му постъпва противоречива информация, която в момента се проверява от съответните служби.