Това е първата голяма група цивилни, за която се потвърждава, че е напуснала града, след като иракското правителство започна в понеделник офанзива за освобождаването му от "Ислямска държава".

До 1,5 милиона души е населението на Мосул според сегашните оценки. Около 5000 са въоръжените терористи, които контролират града.

С наближаването на иракските правителствени сили и техните съюзници нарастват опасенията, че ислямистите ще използват мирни хора като "жив щит".

Онези над 900 жители на Мосул, които са го напуснали, вече са в Сирия и са настанени в бежански лагер, каза говорителка на Върховния комисариат по бежанците.

Лагерът е междинен етап, след това хората се бъдат преместени на безопасно място в Ирак, уточни говорителката, цитирана от Би Би Си.

Придвижването на толкова много хора е показател, че силите на ИДИЛ не са в състояние да спрат изцяло напускането на града, отбелязват наблюдатели.

То обаче поставя и въпроса дали някои джихадисти не могат да използват същия път.

В САЩ говорителят на Пентагона кап. Джеф Дейвис вчера предупреди, че ИДИЛ може да използва цивилни като "човешки щит".

А Международната организация по миграцията се опасява, че ислямистите могат да прибегнат и до химическо оръжие.

Местни жители, с които репортер на Ройтерс се е свързал по телефона, казват, че ИДИЛ не позволява на хората да излизат от града и че насочва някои от тях към сгради, които вероятно ще бъдатг цел на въздушните удари.