Броят на жертвите на мощното земетресение в Мароко е достигнал 2497 души, а още 2476 са ранени, съобщи Министерството на вътрешните работи на северноафриканската държава, цитирано от Би Би Си. 

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Според Геофизическия институт на САЩ епицентърът на труса, който е бил с магнитуд от 6,8 по скалата на Рихтер, е бил югозападно от град Маракеш, на 320 км южно от столицата Рабат. Националният център за научни и технически изследвания, базиран в Рабат, от своя страна посочи, че земетресението е било с магнитуд 7 и че епицентърът му е бил в провинция Ал-Хауз.

Според мароканските медии това е най-мощното земетресение, което кралството е регистрирало досега. 

В страната бе обявен тридневен национален траур. "Знамената ще бъдат свалени наполовина на всички обществени места", се казва в изявлението на кралския дворец, разпространено след среща на крал Мохамед Шести със силите за сигурност и други официални представители във връзка с бедствието.

Снимка: БТА/АР

"Суверенът също така изрази искрената благодарност на Кралство Мароко към всички братски и приятелски страни, които изказаха солидарност с мароканския народ в тази ситуация, както и към много от онези, които заявиха готовност да предоставят помощ при тези извънредни обстоятелства", се казва още в изявлението.

Франция ще отпусне на неправителствени организации в Мароко над 5 милиона евро,

за да помогне на страната да се справи с последиците от силното земетресение, което удари северноафриканската страна в петък, предаде ДПА.

Снимка: БТА/АР

Министърката на външните работи Катрин Колона заяви пред телевизионния канал Бе Еф Ем (BFMTV), че помощта ще бъде насочена към марокански, международни, а също така и към френски хуманитарни организации, действащи на място.

Първоначално Мароко не прие френското предложение да изпрати спасителни екипи в регионите, засегнати от земетресението. Това предизвика сериозен дебат във Франция, където живеят много мароканци.

Колона отхвърли идеята, че политическото напрежение между двете държави е причина за отказа на предложението, като подчерта, че Мароко е суверенна държава и е получила предложения за помощ от общо над 60 държави.

Снимка: БТА/АР

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен също заяви, че не смята, че политиката е попречила на предоставянето на помощта. Той заяви в ефира на национално радио, че Мароко и Франция са "братски страни".

Мароко разполага с добра система за гражданска защита и е в състояние да се справи със ситуацията, добави той.

Междувременно Дарманен не потвърди, че мароканският крал Мохамед Шести е бил във Франция по време на земетресението. Вестник "Паризиен" съобщи, че кралят е бил във Франция от 1 септември по медицински причини.

Старият град на Маракеш е в руини

Сградите в Стария град на Маракеш, Мароко, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, са пострадали след опустошителното земетресение, поразило страната, съобщи ДПА, позовавайки се на Министерство на културата на Мароко.

Хасан Хернан, регионален директор в министерството за региона Маракеш-Сафи, каза за ДПА, че засега разполагат с информация за пропуквания и щети върху дворци и исторически сгради в древния град. Старият град (медина) е известен с тесните си алеи и е притегателен център за туристи и търговци.

Снимка: БТА/АР

В събота уличките в медината бяха покрити с отломки. Жители на Маракеш, най-близкият голям град до епицентъра на труса, казват, че са почувствали как земята се люлее под краката им, когато върху тях започнали да падат отломки. Няколко души са сериозно пострадали в Стария град, каза един от местните жители. Кадри по мароканската телевизия показаха няколко големи пукнатини върху част от средновековната крепостна стена на града и отломки в основата й. Видеоклипове в социалната мрежа Екс (известна преди като Туитър) показват разрушаване на сгради, а на един от тях се вижда минарето на древната джамия Кутубия сред облак от прах.

Снимка: БТА/АР

Хернан каза, че служители от Министерство на култура координират работата си с местните власти, за да се направи пълна оценка на щетите в града. "Няма да имаме пълна картина в близките 48 часа, но това, което е сигурно досега, е, че пораженията са минимални върху големите исторически обекти в Стария град", добави той.

ЮНЕСКО ще помогне на Мароко да направи оценка на щетите, нанесени на културното му наследство от земетресението в петък вечерта, и да подготви възстановяването му, съобщи междувременно генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле в събота, цитирана от АФП.

В социалната мрежа Екс Азуле написа, че мисия на ЮНЕСКО е посетила медината в Маракеш. Медината в Маракеш е основана през 1070-1072 г. и дълго време е "основен политически, икономически и културен център на мюсюлманския Запад, властващ над Северна Африка и Андалусия". Старият град е обект на световното културно наследство от 1985 г.

Снимка: БТА/АР