Много бутици на булевард "Шан-з-Елизе" в центъра на Париж бяха разграбени и опожарени днес следобед на фона на новата събота на мобилизация на протестното движение на "жълтите жилетки" във Франция, предаде Франс прес, като се позова на свои кореспонденти на място.

Тентата на шикозния ресторант "Фуке", който сутринта бе разграбен, бе подпалена за кратко. Луксозни бутици на "Шан-з-Елизе" също пламнаха, докато демонстранти скандираха: "Революция!".

На фона на разграбването на магазини на емблематичния парижки булевард, протестиращи призоваваха тълпата да се насочи към намиращия се наблизо Елисейския дворец - официалната резиденция на френския президент Еманюел Макрон.

Снимка: БТА

Самият Макрон обаче не е в столицата - този уикенд той е на ски в Пиренеите, за да "презареди", съобщиха от неговата канцелария.

Органите на реда се опитаха да разпръснат тълпата със сълзотворен газ и част от "Шан-з-Елизе" потъна в гъста мъгла.

Снимка: БТА

Премиерът Едуар Филип, който дойде на място, за да изрази "своята най-голяма подкрепа" за полицията, нарече актовете на насилие "неприемливи". "Тези, които извиняват или насърчават" подобни действия, са "съучастници", предупреди той.

Министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер осъди действията на, по думите му, "професионалните" вандали и призова полицията да отговори "с най-голяма твърдост". Повече от 1500 са били "професионалните рушители", каза Кастанер. Според него днешните действия са "лебедовата песен" на "жълтите жилетки".

Снимка: БТА

Насилието разколеба и един от лидерите на движението Ерик Друе, въпреки решителността на протестиращите да отстоят исканията си.

Днешната, 18-а поред събота на мобилизация на "жълтите жилетки" бе белязана от нов подем на насилието след сравнителната загуба на инерция от протестното движение през последните седмици. Сцените на грабежи и сблъсъци напомниха за онези на 24 ноември и в началото на декември, отбелязва Франс прес.

Снимка: БТА

Тогава кадрите с опустошения булевард "Шан-з-Елизе" и поругаването на Триумфалната арка обиколиха света.

Над 100 души са били задържани при протеста на "жълтите жилетки" в Париж по последни полицейски данни, цитирани от Асошиейтед прес.

Снимка: БТА

Френският министър на вътрешните работи Кристоф Кастанер съобщи, че 10 000 демонстранти са се събрали в столицата и още 4500 - в останалата част от страната.

Около 3000 души се включиха в протеста в Париж миналата седмица - значително по-малко, отбелязва АП.