Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн съобщи, че е получила манифеста на нападателя девет минути преди атаката в Крайстчърч и той не е съдържал никакви индикации за мястото, на което ще бъде извършен атентата, предаде Франс прес.

Общо нападателят е изпратил манифеста си на трийсетина души, добави Ардърн.

Жертвите на нападението срещу джамии в Крайстчърч са на възраст от 3 до 77 години, показва неокончателен списък на загиналите, изготвен от семействата. Засега властите не са разкрили самоличността на загиналите, но списъкът включва 48 имена. При атентата, извършен от екстремиста Брентън Тарант, загинаха 50 души.

Премиерът Ардърн повтори обещанието си, че законите за притежание на оръжие ще бъдат променени, предаде Асошиейтед прес. Правителството ще обсъди новата политика утре, добави тя.

Нова Зеландия налага по-малко ограничения над притежанието на пушки от други страни. По-строг контрол се осъществява над притежанието на пистолети.

Новозеландските власти започват още тази нощ да предават телата на загиналите на роднините им. Очаква се всички тела да бъдат предадени до сряда, съобщи премиерката, цитирана от ДПА. Кметицата на Крайстчърч Лиан Далзиер вече съобщи, че местните власти работят по подготвянето на места за погребението им, за да може то да бъде извършено възможно най-бързо, в съответствие с каноните на исляма.

Служителите на Фейсбук са премахнали за едно денонощие над 1,5 милиона записи на атентата в Крайстчърч. 80 на сто от тях са били премахнати още по време на ъплоадването, добави говорителка на компанията, цитирана от ТАСС.

Акаунтите на извършителя на нападението във Фейсбук и Инстаграм са блокирани, а служителите на компанията премахват и съобщенията на лицата, които изразяват подкрепа за действията му, подчерта говорителката.