Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че на 31 август е провел съвещание с правителствени служители и е изслушал доклад от украинското Министерство на стратегическата промишленост (Минстратегпром).

"Минстратегпром [докладва] за собственото си производство. Успешно приложение на нашите оръжия с голям обсег: целта е поразена на 700 км!" - заяви Зеленски, без да даде други подробности. За каква цел говори той, не е ясно докрай, но вероятно става дума за псковското летище.

През нощта на 30 август дронове атакуваха летището на Псков, разположено на 700 километра от границата с Украйна. Според разузнаването на украинското министерство на отбраната четири военнотранспортни самолета Ил-76 са били унищожени, а други два са повредени.

Украйна се нуждае от около 160 изтребителя F-16, за да получи предимство в небето срещу Руската федерация, заяви междувременно Зеленски в интервю за португалския телевизионен канал RTP.

"Днес имаме споразумение за бъдеща доставка на 50-60 изтребителя. Общо имаме нужда от около 160 изтребителя, за да разполагаме с мощни военновъздушни сили, които ще попречат на Русия да доминира във въздушното пространство", каза украинският президент.

Той също така заяви, че доставките на самолетите се случват "по-късно, отколкото му се е искало", а Руската федерация има "абсолютно" господство в небето. Той заяви, че самолетите трябва да пристигнат в Украйна в началото на следващата година.

Зеленски казва, че изтребителите са необходими за отбрана и защита на цивилното население, а не за нападение. А също и за защита на корабоплаването в Черно море.

Ден преди това в. "Ню Йорк Таймс" писа, че може да отнеме години, за да се обучат и подготвят достатъчно украински пилоти на F-16, които да осигурят достатъчно въздушно прикритие.

Същевременно Киев подписа споразумение за съвместно производство на въоръжение с една от най-големите отбранителни компании в света - британската BAE Systems. Като част от него украинското правителство планира да създаде съвместно производство на леки артилерийски оръдия L119 на територията на страната.

Други продукти на BAE Systems - гаубици M777 и бронетранспортьори CV90 - вече се използват на фронта, заяви Зеленски на среща с ръководството на британския концерн в Киев.