Председателят на Народното събрание Росен Желязков се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски, въпреки че по-рано днес се наложи българската делегация да се скрие в бомбоубежище в Киев заради руски ракетен обстрел.

Въздушната тревога, на която българската делегация е станалa свидетел, е дала възможност на народните представители да разберат какъв е животът на украинските граждани, заяви Зеленски пред Желязков, цитиран от парламентарния пресцентър. 

"Постоянните ракетни атаки поставят на преден план пред нас необходимостта от осигуряване на адекватна защита на нашите граждани в най-студените месеци от годината, когато цел на атаките са обекти от енергийната инфраструктура".

"България предоставя военна, хуманитарна и политическа подкрепа на Украйна от началото на руската агресия и ще продължи да го прави толкова, колкото е необходимо", заяви Желязков пред Зеленски. 

Желязков още веднъж е подчертал, че страната ни остро осъжда руската агресия в Украйна. "България решително отхвърля безмилостния руски терор и разрушенията на основната гражданска инфраструктура на Украйна", е отбелязал той, цитиран от пресцентъра на парламента. По думите на Желязков Русия трябва да спазва международните си задължения и безусловно и незабавно да изтегли всички нейни сили и военно оборудване от територията на Украйна.

"България е декларирала пълната си подкрепа за "Формулата за мир" на президента Володимир Зеленски и безусловно подкрепя водещия принцип, че само Украйна има суверенното право да определи кога и как да се включи в преговори с агресора", е посочил още председателят на парламента. Той е подчертал, че този принцип е най-добрата гаранция за бъдещия мир, към който всички се стремим и който ще укрепи европейската и глобалната сигурност, основана на правилата на международния ред.

"От жизненоважно значение е да обединим усилията си за спазване на принципите на Хартата на ООН за ненападение и зачитане на суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на всички държави. 

България е сред най-силните и най-активни поддръжници на европейската интеграция на Украйна и на евроатлантическата ѝ перспектива. Страната ни приветства решението на Европейския съвет за започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС. Това е геополитически избор, който има пълната ни подкрепа. Ние сме убедени, че Украйна принадлежи към европейското семейство"

Според него бъдещето на Украйна е в основата на европейската архитектура за сигурност и в рамките на НАТО. Независима и суверенна Украйна е от ключово значение за евроатлантическата сигурност, допълни Росен Желязков. Той изрази задоволството на България от подписването на Съвместната декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна.

България е дълбоко обезпокоена от безпрецедентните военни действия на Руската федерация в района на Черно море и в частност от нарастващата милитаризация на Кримския полуостров, заяви председателят на парламента. България не признава незаконното анексиране на Крим, декларира той.

Росен Желязков е припомнил и, че на 11 януари в Истанбул беше подписан Тристранен меморандум между България, Румъния и Турция за създаване на съвместна мисия за противодействие на мините (MCM Black Sea), която е предназначена единствено за хуманитарни цели и за противодействие на заплахата от морски мини в Черно море, като по този начин се способства за безопасността на корабоплаването в Черно море.

От своя страна президентът Зеленски е благодарил сърдечно за всяка осигурена подкрепа - военно-техническа и хуманитарна. 

"Всяка подкрепа от България е важна за нас, никога няма да забравим това, което страната ви прави, заяви той. Благодарни сме на българския народ и на правителството за политическата подкрепа, в България лично се уверих, че българите са на наша страна, на страната на мира".

Желязков се срещна и с премиера на Украйна Денис Шмигал, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Росен Желязков и Денис Шмигал

Снимка: Народно събрание

"България подкрепя всичките 12 пакета от санкции на ЕС, наложени на Русия, и смятаме, че те остават едни от най-мощните инструменти за увеличаване на натиска върху Русия в отговор на нейната незаконна военна агресия срещу Украйна", заяви Желязков пред Шмигал, цитиран от пресцентъра на парламента. 

"Европейският съюз трябва да поддържа своя единен и твърд отговор в солидарност с Украйна", подчерта Росен Желязков. "България призовава да се увеличат усилията за предотвратяване на заобикалянето на санкциите, допълни той. Общата ни цел е да намалим значително възможностите на Москва да финансира агресивната си война", посочи председателят на парламента.

"Русия трябва да понесе отговорност за престъпленията срещу народа на Украйна, отбеляза председателят на Народното събрание. В това отношение сме твърд застъпник на борбата срещу безнаказаността и смятаме, че работата на Международния наказателен съд е ценна като неразделна част от международния правен ред". 

Желязков е подчертал, че България твърдо подкрепя по-нататъшното развитие на "коридорите на солидарността", насочени към улесняване на износа на храни от Украйна по различни сухопътни и морски маршрути. Осъждаме продължаващите руски нападения срещу украинската пристанищна инфраструктура, които целят да се наруши украинският износ на зърно и храни в дългосрочен план, отбеляза той и уточни, че това несъмнено ще задълбочи настоящата криза с доставките на храни.

Премиерът на Украйна Денис Шмигал пък изрази благодарност за военно-техническата, хуманитарната и политическата подкрепа на приятелска България.

"Високо ценим всички решения на българския парламент и ви уверявам, че всяка помощ е жизнено важна за свободата и демократичните ценности както на Украйна, така и на цяла Европа". 

Украинският министър-председател увери българските парламентаристи, че Украйна усеща подкрепата на своите приятелски страни и тя ѝ помага да продължи да отстоява правото си да се развива като демократична и свободна страна.

Продължаващото определяне от Русия на временна предупредителна зона в Черно море, която включва части от българската изключителна икономическа зона, възприемаме като сериозна заплаха за националната ни сигурност и икономическите ни интереси, както и за свободата на корабоплаването, заяви председателят на парламента. Той припомни, че главен приоритет на процеса на възстановяване на Украйна, заложен в Плана за растеж на Украйна за периода 2024 - 2027 г., е реформата на съдебната система и борбата срещу корупцията и прането на пари. Готови сме да споделим опита си с Украйна, като се имат предвид последователните усилия на България за реформи в тези области през последните десетилетия, заяви Росен Желязков.

Категорично осъждаме намерението на Русия да проведе нелегитимни "президентски избори през 2024 г." в незаконно анексирания Крим и във временно окупираните територии на Украйна, което представлява още едно сериозно нарушение на международното право, включително Хартата на ООН, отбеляза председателят на Народното събрание.

Благодарим на Украйна и нейната армия, че освен своята независимост и териториална цялост, пазят и европейските демократични ценности, отбеляза на срещата ръководителят на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО Даниел Митов. Той подчерта, че задачата на България е да продължи да подкрепя страната, включително като се пренасочат замразените руски активи към финансиране на следвоенното възстановяване на Украйна. Уверяваме ви, че България ще продължи да бъде сред най-активните ви партньори по пътя към членството в ЕС и НАТО, допълни Даниел Митов.

Председателят на Групата за приятелство с Украйна Ивайло Мирчев посочи, че евроатлантическото мнозинство в българския парламент ще направи възможното да продължи да подпомага Украйна. В напреднала фаза сме на подготовката на законодателство, което да позволи множество руски активи в нашата страна да бъдат замразени и насочени за финансиране на възстановяването на Украйна, добави той.

Благодарни сме ви, че с вашата борба за свобода с руския агресор ни помагате и ние да се освободим от всички исторически митове за Русия в нашата страна, отбеляза ръководителят на българската делегация в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Станислав Анастасов. Разчитайте на нашата подкрепа, включително и в усилията ни за замразяване на правото на глас на Русия в ОССЕ, призова той.

В българската делегация, водена от председателя на парламента, са ръководителят на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО Даниел Митов, председателят на Групата за приятелство с Украйна Ивайло Мирчев и ръководителят на българската делегация в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Станислав Анастасов.

Председателят на българския парламент е на посещение в Киев начело на делегация от депутати по покана на председателя на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук. Желязков и водената от него делегация почетоха паметта на войниците, загинали за свободата и независимостта на Украйна, съобщиха по-рано от пресцентъра на парламента. Българската делегация поднесе цветя пред мемориална стена в столицата Киев.