Украинският президент Володимир Зеленски разговаря с лидерите на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС през видеоконферентна връзка. Тримата участваха в онлайн срещата от зала в парламента. 

"Решенията, които Вашите три партии взеха в българския парламент, бяха от изключителна помощ за Украйна. Уверен съм, че във Ваше лице имаме истински големи приятели и Ви благодаря за усилията, които полагате, въпреки някои трудности в страната ви", заяви президентът на Украйна по време на видеоконферентния разговор, цитира го пресцентърът на Народното събрание.

"Благодаря ви, че Вашата подкрепяща евроатлантическите ценности коалиция поддържа проевроатлантическа Украйна и сте на наша страна", каза още Зеленски.

"Пожелавам на Украйна през тази година мир, постигнат с пълна победа, защото вие не се биете само за Украйна, а за цяла Европа, заяви лидерът на ПП-ДБ Кирил Петков. "Можете да разчитате на нашата подкрепа, защото едно от нещата, които ни обединява най-силно, е именно Украйна. Когато заедно помагаме на Украйна, никой в България не може да ни спре", подчерта още Петков.

"Можете да разчитате на пълната ни подкрепа и през новата година. Уверявам Ви, че полагаме всички усилия, въпреки огромната съпротива на някои проруски среди в България, да продължим да оказваме максимална подкрепа на страната ви", заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. В наше лице имате приятели и Вие го знаете, пожелавам мир на Украйна и пълна победа, допълни Пеевски.

"България ще продължи да подкрепя Украйна и нейния народ заедно с цялата демократична общност. Бъдещето и сигурността на Украйна са в Европейския съюз и НАТО", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Независима и суверенна Украйна е ключова за сигурността на обединена Европа и нашите ценности, допълни Борисов.

По време на разговора с президента Зеленски тримата лидери се ангажираха, че проатлантическото мнозинство в българския парламент ще продължи да подкрепя Украйна и в бъдеще, обобщава още парламентарният пресцентър.