В новогодишното си обръщение към украинците президентът Володимир Зеленски заяви, че е отминала още една година от борбата за украинската независимост. "Още една година от войната - войната за нашата земя, за нашата свобода", каза украинският президент.

Главното постижение от отминалата 2023 година, по думите му, е, че "Украйна стана по-силна. Украинците станаха по-силни".

"Преди 676 дни към нас беше отправено предизвикателство. От всички страни към нас летяха ракети. Преди 676 дни от същото това място се обърнах към вас, украинците, и ви казах, че е започнала пълномащабна война. Тогава не знаехме какво ни очаква. Мнозина не вярваха, че ще издържим и една седмица", казва президентът и подчертава, че вместо това вече посрещат 2024 г., въпреки че през годината са прозвучали 6 хиляди пъти сирените за тревога, казва още украинският президент.

"Украйна е жива. Украйна ще живее. Украйна се бори и сражава", продължава Зеленски. Той отправя благодарности към целия народ и героите му, като изтъква, че Украйна вече е страна, която очаква да стане член на ЕС. "И това е историческа победа", коментира Зеленски.

Президентът допълни, че тази година ще има голямо увеличение на оръжията, произведени в Украйна - минимум един милион дрона.

"Благодаря на всички наши партньори за това, че вече имаме "патриоти", айриси", хаймарси", "насамси", гоки", "абрамси" , "леопарди" и още много. И нашите пилоти вече овладяват Ф-16, и ние обезателно ще ги видим в небето, а нашите врагове задължително ще изпитат какво означава нашата ярост", продължава Зеленски.

Зеленски се обърна и към украинците в окупираните от Русия територии с апел да останат верни на Украйна.

"Всеки, който не е загубил Украйна в себе си и не е позволил да окупират главата, сърцето му. Всеки, който пази Украйна в своите деца, пази нашия флаг и вярата в завръщането на Украйна - да знае, че очакванията му не са напразни", казва Зеленски. "И запомнете - без всеки от вас Украйна би била непълна, непълноценна". "И Крим, и Донбас, Луганск, Бердянск, Мелитопол, Мариупол - всички са наши, да знаете - врагът много се бои от вас", казва в обръщението си Зеленски, цитиран от държавната украинска информационна агенция УНИАН.

 

По-късно Зеленски съобщи в профила си във Фейсбук, че първият му разговор за годината е бил с премиера на Канада Джъстин Трюдо, когото е информирал за руските удари над Украйна. Зеленски е съобщил, че само в навечерието на Нова година са успели да свалят над 80 дрона, но има повреди в Сумска, Одеска, Лвовска, Полтавска, Киевска, Донецка и Херсонска област.

Украинският президент благодари на Трюдо, че Канада ще съдейства за защитата на украинското небе чрез предоставяне на допълнителни системи и ракети NASAMS. Двамата са обсъдили и срещата в Давос през януари, на която ще се разглежда формулата за мир, предложена от Киев.