Украинският президент Володимир Зеленски каза, че не вижда желание за преговори от страна на Русия за слагане на край на войната в Украйна, предаде агенция ДПА, цитирана от БТА.

Русия изпраща стотици хиляди войници на фронта, а онзи, който наистина иска да преговаря, не би изпращал хората да умират в "месомелачка", каза снощи Зеленски в ежедневното си видеообръщение.

"Сега сме готови за мир, справедлив мир. Обявихме формулата за това много пъти", каза украинският държавен глава. Преди всичко, по думите му, Русия трябва да зачита границите на Украйна и териториалната ѝ цялост според правните норми на ООН.

Зеленски обвини Русия, че заблуждава всички, когато предлага преговори за слагане на край на конфликта. Вярно е, че Москва обяви край на частичната мобилизация, каза украинският президент, но добави, че в действителност Русия продължава да набира войници в своите региони и в украинските територии, които е анексирала, по думите му, за да ги изпрати на смърт.

Зеленски неведнъж е настоявал за пълно изтегляне на руските войски от украинска територия като предварително условие за мирни преговори. Освен това той каза, че Русия трябва да понесе отговорност за кампанията на терор срещу Украйна. Зеленски настоява Москва да накаже военните престъпници и да компенсира нанесените на Украйна щети.