Украинският президент Володимир Зеленски подписа днес указ, с който официално се обявява, че всякакви украински преговори с руския му колега Владимир Путин са "невъзможни", но се оставя отворена вратата за преговори с Русия, предаде Ройтерс.

Указът отразява коментарите, направени от Зеленски в петък, след като руският президент обяви, че четири окупирани района на Украйна стават част от Русия, което Киев и Западът нарекоха нелегитимен фарс.

"Той (Путин) не знае значението на думите чест и достойнство. Затова сме готови за диалог с Русия, но начело с друг руски президент", каза в петък Зеленски.

Украинските сили пробиха руските отбранителни линии на юг и разшириха бързата си контраофанзива на изток, връщайки си територии в райони, анексирани от Русия.

Путин, който навършва 70 години тази седмица, доминира в руския политически живот от повече от две десетилетия и може да се кандидатира за президентския пост за още два мандата, съгласно конституционните промени, които прокара. Тези промени му дават потенциална възможност да остане на власт до 2036 г., посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

В същото време Кремъл заяви, че "специалната военна операция" в Украйна няма да свърши, ако Киев изключва възможността за преговори, и добави, че "и двете страни трябва да са съгласни, за да има преговори", предаде Ройтерс.

"Или ще чакаме настоящият (украински) президент да промени позицията си, или ще чакаме следващият президент да промени позицията си в интерес на украинския народ", каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Повече от 200 000 души вече са призовани в армията в рамките на мобилизацията, съобщи междувременно руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

По думите на Шойгу мобилизираните мъже "се обучават на 80 полигона и в шест тренировъчни центъра". Според него те ще отидат в зоната на бойните действия "след обучение и достигане на бойна готовност".

Министърът каза още, че в бойни действия мобилизираните части ще действат само съвместно с "части, които вече участват в специална военна операция".

Шойгу също така нареди да не се изпращат новобранци в зоната на "специалната операция", които ще бъдат набирани в армията в рамките на следващия есенен набор.

Не е ясно колко точно души ще бъдат мобилизирани в Русия, независимо. По-рано властите обявиха, че се планира в рамките на мобилизацията да бъдат призовани общо 300 000 души. Според някои съобщения обаче броят им може да достигне 1,2 млн. души.