Президентът на Украйна Володимир приветства днес ролята на жените в борбата на Украйна срещу руската инвазия, а руският президент акцентира на многодетните майки-героини по повод Международния ден на жената. По повод празникът папата и италианският премиер  порицаха насилието и предразсъдъците към жените. Светият отец посочи, че осигуряването на равно заплащане и равни възможности за жените може да помогне за създаването на един по-мирен и по-стабилен свят, а Джорджа Мелони припомни имената на няколко жени, станали жертва на насилие в Италия.

"Мисля, че е важно днес да ви кажем: "Благодаря". Да благодарим на всички жени, които работят, преподават, учат, лекуват и се бият за Украйна", заяви Зеленски във видеообръщение, публикувано в сайта на украинското президентство.

Той също така призова хората да си спомнят, да мислят и да благодарят на всички жени, които са пожертвали живота си за Украйна.

Зеленски още веднъж обеща победа на сънародниците си. "Заедно ние сме силни, заедно ние сме непобедими и заедно ще спечелим", заяви той.

На свой ред руският президент изтъкна, че в страната уважават професионалните заслуги на жените и почитат традиционните ценности. По време на присъждането на почетното звание "Майка-героиня" на многодетни руски жени Владимир Путин поздрави за 8 март участниците в церемонията в Кремъл и всички жени.

"В нашата страна за вероятно няма отрасли и сфери на дейност, в които жените да не са постигнали сериозни, значителни резултати", каза той.

По думите му със своите таланти, знания, компетентност, отговорност и целеустременост, жените дават огромен принос в развитието на държавата, в реализацията на общонационални задачи и създаването на достойно бъдеще за новите поколения.

"Заедно с това признаването на заслугите на жените в професионалното поприще у нас хармонично се съчетава с дълбоко разбиране на непреходната значимост на майчинството и традиционните ценности в нашата страна", подчерта Путин.

"Много благодаря на вас, на всички жени в огромната ни страна, които са се посветили на прекрасната мисия на майчинството", каза още руският президент.

Той напомни, че миналата година е било възстановено почетното звание "Майка-героиня" и сега това е една от най-високите държавни награди в Русия. "Тя символизира искреното отношение към нелекия, но благороден и благодарен майчински труд, който изисква абсолютно себеотдаване", изтъкна Путин.

Руският държавен глава допълни, че днес с удоволствие връчва ордени на Олга Стрелникова - майка на 11 деца от Липецка област, и на Албина Хайдаршина от Башкортостан, която има 13 деца.

Международният ден на жената бе почетен и от папа Франциск.

В предговор към книга, разпространена от официалния информационен портал "Ватикан Нюз" по случай празника, Свеият отец подчерта различията между мъжете и жените, но отправи призив за "равенство в многообразието на терен, открит за всички". Книгата е озаглавена "Повече лидерство на жените за по-добър свят".

"Харесва ми да мисля, че ако жените биха могли да се радват на пълно равенство на своите възможности, те биха могли да допринесат съществено за нужната промяна към свят на мир, инклузия, солидарност и цялостна устойчивост", каза папата.

Франциск спомена за малко Международния ден на жената и в края на днешната си седмична аудиенция на площад "Свети Петър", като помоли присъстващите да "аплодират всички жени, защото го заслужават".

Папата е осъждал дискриминацията срещу жените в миналото, но също като предшествениците си е изключвал възможността да има жени духовници. Римокатолическата църква проповядва, че само мъже могат да станат свещеници, защото Исус е избрал мъже за свои апостоли, отбелязва Ройтерс.

Франциск назначи няколко жени на мениджърски постове, откакто стана папа. "Всеки път, когато на жена е даван пост (носещ отговорност - бел. ред.) във Ватикана, положението се е подобрявало", каза той миналата година.

Италианският премиер Джорджа Мелони отбеляза Международния ден на жената днес, като припомни съдбата на жени в Италия, станали жертва на насилие, предаде АНСА за БТА.

"На Международния ден на жената искам да си спомня и да благодаря за упорството и куража на всички жени, които през годините и в историята са се борили и са постигнали важни победи и цели в социалната, гражданската, икономическата и политическата област, в науката и иновациите. Тези жени са протагонистки на големи революции, които са направили така, че жената да има все по-централна роля и значение за развитието на Италия. Работнички, съпруги, майки, сестри, дъщери, приятелки или партньорки, жените са неизчерпаем извор на сила, издържливост, на сплотеност и съпричастност", написа Мелони във Фейсбук.

После тя припомни имената на няколко жени, станали жертва на насилие в Италия.

"Заради тях и заради всяка една жена, станала жертва на преследване, дискриминация и посегателство трябва да продължим битката, за да се противопоставим на всякаква форма на насилие с всички възможни средства на наше разположение", допълни тя.

"Големи крачки напред бяха направени, но много още остава да се направи със съзнанието, че увеличаването на присъствието на жените във всеки сектор е и трябва да е опорна точка и непрестанно движение за развитието на нашата нация", заяви още Мелони и поздрави с празника жените в Италия, Европа и по света.

През 2022 г. 125 жени станаха жертва на убийства в Италия спрямо 119 г. през предходната година, според доклад, публикуван днес от полицията. От тях 103 жени са убити от партньорите или от бившите си партньори или от други членове на семействата им. От жертвите 95 процента са били на или над 18 години, а 78 процента са италианки, се казва в доклада.

Темата на ООН тази година е "DigitALL: Иновации и технологии за равенство между половете". Темата подчертава как технологиите са от решаващо значение за напредъка в областта на правата, но нарастващата "цифрова пропаст" между половете оказва влияние върху всичко - от възможностите за работа на жените до безопасността онлайн.

По данни на ООН имащите достъп до интернет жени са с 259 милиона по-малко от мъжете. Освен това жените са до голяма степен недостатъчно представени в кариерите в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката. "Привличането на жените в технологиите води до по-креативни решения и има по-голям потенциал за иновации, които отговарят на нуждите на жените и насърчават равенството между половете", се казва на уебсайта на ООН.

В доклад на Световната здравна организация от 2021 г. се посочва, че почти всяка трета жена в света е подложена на физическо или сексуално насилие през живота си - въпрос, който е свързан с икономическите възможности на жените, достъпа до сексуално образование и репродуктивните права.