В деня, в който най-големите опашки са пред магазините за цветя, първите мъже в държавата честитиха Международния ден на жената 8 март на българските жени и им благодариха, че са до тях.

Не всички се сетиха, други замълчаха по убеждение, тъй като определена част от жените не празнуват този ден и предпочитат да заложат на християнския празник Благовещение.

Белязан с щампата "комунистически празник", или не, 8 март, който е свързан най-вече с равенството на жените по света и спазването на техните права да получават достойно заплащане наравно с мъжете, да гласуват и да не са третирани само като сексуален обект, сред мнозинството от българите традиционно е тачен.

Своя поздрав за празника отправи държавният глава Румен Радев, който пожела на българките да бъдат обичани и ценени.

Президентът публикува собствен фотос, на който със съпругата му се държат за ръце. 

"Честит 8 март, скъпи български жени! Продължавайте да вдъхновявате с вашето достойнство и обаяние, да носите нежност и топлота в живота на вашите семейства и близки! Бъдете здрави, обичани и ценени!", пожела на българките Румен Радев във Фейсбук.

Премиерът Гълъб Донев посвети на 8 март встъпителните си думи преди заседанието на Министерския съвет. Донев поздрави българските жени за 8 март, без значение дали празнуват, или не.

"Вие сте мъдрост, нежна сила вдъхновение и живот", обърна се той към дамите. "Благодарим ви за смелостта грижата и търпението, с които създавате свят на мир за децата на България", каза Гълъб Донев.

Христо Стоичков прегърна виртуално всички жени по света и илюстрира признателността с букет рози през профила си в Инстаграм.

Камата не скри, че мъжът е този, който застава мирно и изпълнява пред нежната половина на човечеството.

"8 март е! Денят, в който ние, мъжете, козируваме мирно пред нашите цветя! 8 март е любимият ми празник! Почитаме всички дами! Всички майки! Вие сте по-добрата половина на света! Вие сте ни създали и ние се прекланяме пред вас! Никого не деля, прегръщам всички дами по света!"

Трима сред политиците също побързаха да честитят женския празник.

"Честит празник на всички български жени! Бъдете все така неподражаема мека сила и с усмивка се борете в този уж мъжки свят", е посланието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който също го отправи през социалната мрежа.

 

Костадин Костадинов също не забрави за празника. "Честит 8 март, уважаеми сънароднички:) Нищо не е един мъж без жена до себе си - ето защо в този ден приемете нашето обожание, преклонение и уважение към вас, по-добрата половина от човечеството!", призна лидерът на "Възраждане".

Председателят на АБВ Румен Петков също не пропусна дамите с честитка във Фейсбук.

"Честит 8 март, мили дами! Вие носите красотата, светлината и силата в нашия живот!", написа бившият социалист.

Поздрав към жените отправиха и кметовете на Пловдив и Бургас.

Пловдивският градоначалник Здравко Димитров изненада дамите от общинската администрация, като всяка от неговите служителки получи красив зюмбюл в саксия.

Бургаският кмет Димитър Николов също отправи пожелания за празника.

"Честит празник, скъпи дами! Бъдете цветни, вдъхновяващи, раздаващи, обичащи и обичани!  Не спирайте да ни критикувате, укротявате, успокоявате и с усмивка да ни уверявате, че ние сме по- силната половина на човечеството. Незаменими сте във всяка една възраст! Подарете си усмихнат празник, заслужавате!", написа във Фейсбук Димитър Николов.

Николов сподели в профила си и видеоизпълнение на стихче за мама, изрецитирано от 5-годишната Ромина Танева от Балетна школа за принцеси в Бургас.