Косово и Сърбия се споразумяха късно снощи да работят заедно за установяване на масови гробове от времето на войната в Косово и за идентифициране на тленните останки на водещите се за безследно изчезнали след конфликта от 1998-1999 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Почти 24 години след края на войната 1621 души са в неизвестност, а известните жертви на конфликта са над 13 000 души. Въпросът остана пречка за нормализиране на отношенията между бившите врагове - Косово и Сърбия, посочва Ройтерс.

Сега двете страни се споразумяха да споделят документи, включително класифицирани, и да използват сателитни данни и други технологии, за да откриват предполагаеми масови гробове.

"Повече от 20 години след края на войната техните семейства продължават да живеят опечалени, без да знаят съдбата на роднините си", посочи в изявление шефът на европейската дипломация Жозеп Борел, който посредничи за сключването на споразумението.

"Тези семейства имат право да узнаят съдбата на роднините си, както и обществото като цяло", добави дипломатът.

Споразумението беше сключено между косовския премиер Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич.

Двамата бяха в Брюксел за среща на върха в рамките на посредническите усилия на Европейския съюз в помощ на нормализиране на отношенията между двете страни.