Бившият британски финансов министър Саджид Джавид каза днес, че е подал оставка, тъй като няма самоуважаващ се министър, който би приел исканията на премиера Борис Джонсън да уволни политическите си съветници, предаде Ройтерс.

Бяха поставени условия да заменя всичките си политически съветници, заяви пред репортери Джавид.

Не мисля, че някой уважаващ себе си министър би приел такива условия. Затова реших, че е най-добре да си отида, каза той.

Саджид Джавид неочаквано подаде оставка днес в рамките на първото преструктуриране на кабинета на премиера Борис Джонсън след Брекзит.

Оставката му идва месец преди представянето на бюджета.

На поста на Джавид беше назначен Риши Сунак, който е бил първи заместник на финансовия министър с ресор "държавни разходи".

По-рано стана ясно, че Алок Шарма ще е пък новият министър на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия.

52-годишният Шарма е определен за председател на предстоящата през ноември във Великобритания международна конференция под егидата на ООН за климата (СОР 26).

Преди това той е заемал няколко министерски поста и е смятан за лоялен поддръжник на премиера Джонсън, отбелязва Ройтерс.

Шарма е роден в Индия, като семейството му се премества в Рединг, Южна Англия, когато той е на пет години. След като работи в банковия сектор, през 2010 г. е избран за депутат в британския парламент от Рединг с един от най-добрите изборни резултати за консерваторите.

Шарма е заемал редица длъжности, като през 2016 г. е назначен от премиера за пратеник за инфраструктурата в Индия, а на следващата година - за министър на жилищното строителство. Миналата година той стана министър на международното развитие, припомня Ройтерс.