Палестинският президент Махмуд Абас обяви, че оглавяваната от него Палестинска автономна власт "ще преразгледа отношенията си" със САЩ след американското вето върху резолюция на Организацията на обединените нации за палестинско членство в ООН, предаде Франс прес.

"Палестинското ръководство ще преразгледа двустранните отношения със Съединените щати, за да гарантира запазването на интересите на нашия народ, нашата кауза и нашите права", заяви Абас в интервю за палестинската информационна агенция Уафа, цитирано от БТА. 

В четвъртък САЩ блокираха резолюция в Съвета за сигурност на ООН за приемане на Палестина за пълноправен член на световната организация. Палестинската автономия контролира части от окупирания от Израел Западен бряг на река Йордан.

ДПА изнесе и други цитати от интервюто, в което Абас обвинява Вашингтон в неспазване на обещания.

"Съединените щати нарушиха всички международни закони и не спазиха нито едно от обещанията си по отношение на разрешаването на конфликта (в Близкия изток) на принципа на съществуването на две държави (Израел и Палестина) и за въдворяването на мир в региона", заявява още палестинският президент пред Уафа.

Той добавя, че САЩ трябва да осъзнаят, че регионът няма да се стабилизира без единно решение на Палестинския въпрос. Президентът на Палестинската автономия разкритикува и американската подкрепа за Израел, например оръжейните доставки от САЩ за Тел Авив по време на започналия на 7 октомври миналата година конфликт в ивицата Газа.

Абас определи ветото на САЩ върху споменатата резолюция на Съвета за сигурност на ООН като "разочароващо" и "безотговорно", отбелязва ДПА.