В Нидерландия започна задочното дело срещу трима руснаци и един украинец, които са обвинени в свалянето на 17 юли 2014 г. на малайзийския пътнически самолет от полет МН17, предадоха световните агенции и БТА. Те са обвинени в масово убийство заради предполагаемата си роля в свалянето на самолета Боинг 777 на 17 юли 2014 г. Загинаха всичките 298 пътници и екипажът (283 пътници, 15 членове на екипажа).

Обединени от общата скръб въпреки разделящите ги океани и континенти, семействата, загубили свои близки при свалянето на полет МН17 на Малайзийските авиолинии през 2014 г., се надяват започващият следващата седмица процес най-накрая да доведе до истината, която все се изплъзва, писа на 6 март Майк Кордър от Асошиейтед прес.

Делото се гледа в строго охраняван съд в предградието на Амстердам Схипхол близо до едноименното летище, откъдето за Куала Лумпур излетя боингът на малайзийската авиокомпания "Малейжа еърлайнс", който беше улучен от ракета "Бук", прелитайки над Източна Украйна.

Съдебните заседания от 9 до 13 март са посветени на административно-организационни въпроси, например дали обвиняемите са получили призовки, уведомени ли са, че срещу тях се води дело в Нидерландия, в какво са обвинени, може ли да бъдат съдени задочно, готова ли е прокуратурата с представянето на доказателства и каква роля ще играят роднините на жертвите.

През първите дни на процеса съдиите ще направят обща оценка на разследването. Прокурорите ще представят накратко аргументите си, но е малко вероятно доказателствата да бъдат разгледани преди заседанията да продължат по-късно тази година.

Кои са обвиняемите и какви са обвиненията

Руснаците Сергей Дубински, Игор Гиркин и Олег Пулатов, както и украинецът Леонид Харченко - четирима високопоставени членове на сепаратистките проруски милиции в Източна Украйна, са първите, които ще бъдат съдени по това дело. Те са обвинени от холандската прокуратура в убийството на 298 души и в умишлено причиняване на катастрофата на самолета. Обвинени са и в това, че са ескортирали системата "Бук".

Четиримата ще бъдат съдени по нидерландското право, но делото ще съдържа елементи на международното наказателно и международното хуманитарно право.

Ако бъдат признати за виновни, ще получат наказания от 30 години лишаване от свобода до доживотни присъди, както и глоби, които могат да достигнат 87 000 евро.

Слабо вероятно е четиримата мъже да се явят на делото, тъй като Русия и Украйна не екстрадират свои граждани, за да бъдат съдени в чужбина. Обвиняемите са на свобода и ако не се явят на заседанията или не изпратят адвокати, те може да бъдат съдени задочно.

Според местни медии само Пулатов се е свързал с адвокатска кантора в Нидерландия да го представлява.

Делото ще се води в строго охраняван съд край летище Схипхол.

Разследващите твърдят, че унищожилата самолета ракета "Бук", съветско производство, е била транспортирана в Украйна от базата на руската 53-а зенитна ракетна бригада в Курск, Западна Русия, а след това пусковата система е била върната в Русия. Това изявление накара Холандия и Австралия (която също загуби много свои граждани) да обявят, че смятат Русия за отговорна за свалянето на самолета. ЕС и НАТО призоваха Русия да поеме отговорност.

Как реагира Москва на обвиненията

Москва обяви, че по молба на Холандия Русия е разсекретила и предала на следствието техническите и конструкторските данни на ракетите от системата "Бук".

 

"Освен това Русия изпрати първичните радиолокационни данни, имащи критично значение за разследването, защото не могат да се подправят и изменят. Те напълно изключват възможността за пуск на свалилата самолета ракета от територията, контролирана от опълченците", отбеляза през май 2018 г. говорителката на руското МВнР Мария Захарова.

По нейното мнение обвиненията по адрес на Русия свидетелстват за "нежеланието на следствието сериозно да разглежда предоставените от Русия материали, което още веднъж потвърждава извода за идеологическата насоченост на търсенето на виновни.

До какви изводи стигна разследването

При холандско разследване на катастрофата останките от самолета бяха сглобени, след като бяха пренесени в хангар в база на холандските военновъздушни сили. Заключението беше, че боингът е бил свален по време на полет с ракета "Бук".

Отделен Общ разследващ екип, съставен от експерти от най-засегнатите страни, разгледа останките от самолета и човешките тела, разпита свидетели и експерти, проучи радарни и сателитни снимки и анализира данни и прехванати съобщения, преди да повдигне обвинение срещу четиримата заподозрени, отбеляза Майк Кордър от АП.

Съдебният състав по делото. Местата на обвиняемите останаха празни

Снимка: AP/БТА

Миналата година екипът съобщи, че е имало "почти ежедневни контакти по телефона" между самопровъзгласилите се лидери на бунтовническа проруска Донецка народна република "и техните контакти в Руската федерация".

"Те са разговаряли с лидери в Москва, близо до границата с Украйна и в Крим. Комуникацията е водена предимно чрез криптирани телефони, осигурени от руската служба за сигурност", заяви разследващият екип.

Русия отхвърли резултатите от разследването като едностранчиви и изложи собствените си теории какво се е случило, заявявайки, че виновни са украинските сили, които също разполагат с ракетни системи "Бук".