Досега прокурорите казваха, че според тях най-вероятната причина за падането на самолета от полет MH17 е ракетно попадение, но днес за първи път заявиха, че може би разполагат с физическо доказателство за наличие на ракета, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА. 

Членовете на международния разследващ екип, в който влизат представители на Холандия, Украйна, Малайзия, Великобритания, Австралия, САЩ и Русия в момента се намират в Хага, за да обсъдят предварителен доклад за причините за катастрофата.

Екипът ще разследва произхода на частите и дали те са свързани със свалянето на самолета“, пише в изявление на екипа, цитирано и от АФП и "Фокус".

Все пак разследващите предупредиха, че още не може да се прави заключение за "причинна връзка между намерените части и разбиването на полет "MH17".

Според тях тези части са от особен интерес за наказателното разследване, тъй като могат да предоставят повече информация за това кой е бил замесен в разбиването на самолета.

Боингът падна в Източна Украйна през юли 2014 г. на територия, контролирана от проруските бунтовници, при което загинаха всички 298 души на борда, повечето холандци.

Украйна и голяма част от Запада обвиняват проруските бунтовници за свалянето на самолета, като твърдят, че е била използвана ракета "БУК", предоставена от Русия. Москва и руските сепаратисти отхвърлят всякаква отговорност и обвиняват украинските военни за трагедията.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За блокирания от Русия в ООН трибунал за сваления Боинг.