Заловени са диверсанти, които са се опитали да взривят "Турски поток" на руска територия, заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков:

"Някои сили, за чийто възможен произход намекна Путин, вече са опитали да посегнат на "Турски поток". Заловени са диверсанти, арестувани са няколко души. Искали са да го взривят. На наша територия, на сушата", каза Песков.

Тръбопроводът минава от района на Анапа в Краснодарския край на Русия по дъното на Черно море до Турция.

Нито Русия, нито САЩ са инициирали среща на Путин и Байдън в рамките на Г-20, заяви още Песков "Отношенията на Русия с някои страни са се влошили, но светът е по-голям и взаимноизгодният диалог ще продължи.

Дмитрий Песков коментира и думите на украинския президент Володимир Зеленски, че Русия би могла да удари своята газова инфраструктура и да обвини за това Украйна: "Нямаме навика да си стреляме в крака".

Преди това Зеленски заяви пред немската телевизия ZDF, че Русия планира да нанесе удар по собствената си газопреносна инфраструктура, за да обвини Украйна, а след това да нанесе удар по украинската ГТС, като прекъсне доставките на газ за Европа през нея.

"Те взривиха "Северен поток 1". И следващият път ще взривят нещо в своята страна. И ще ни обвинят, за да ударят по газопреносната ни система. Ще кажат: ние просто реагирахме. И тогава те ще кажат на Европа: "Вижте, няма друг начин за доставка на газ, освен спешно да стартираме "Северен поток-2". Което вие, германците, не правите. Трябва да лобирате за отмяната на санкциите, защото Европа ще остане без газ - заради Украйна, ще каже той (Путин - бел. ред.). Това ще бъде стъпката", каза Зеленски в интервюто.