Руският президент Владимир Путин заяви в началото на свикания по спешност от него съвет за сигурност на Русия, че сутринта е била извършена масирана атака с високоточни оръжия срещу енергийните, военните и комуникационните съоръжения на Украйна.

По думите на Путин ударите са инициирани от Министерството на отбраната, а планът е разработен от Генералния щаб на руската армия.

"Ако опитите за извършване на терористични атаки на наша територия продължат, отговорът на Русия ще бъде суров и ще съответства на мащаба на заплахата, която представлява Русия, никой не трябва да се съмнява в това", заяви Путин и подчерта, че Киев се е изравнил с най-известните терористични групировки. "Режимът в Киев отдавна използва терористични методи - убийства на общественици, учени, журналисти", заяви Путин във връзка с терористичната атака на Кримския мост.

Той обвини украинските власти, че са се опитвали да организират взрив на участък от газопровода "Турски поток", това е доказано и потвърдено включително от задържаните изпълнители на терористичните актове.

Русия не е допусната до разследването на саботажа на "Северен поток", въпреки че бенефициентът е известен, каза Путин.

Украйна е извършила три терористични атаки срещу АЕЦ в Курск, като е взривила електропроводи - заяви Путин. Според президента на Русия сериозните последици от терористичните атаки са били избегнати.

Путин също така нарече атаките на Киев срещу Запорожката АЕЦ атомен тероризъм.

А след това поиска от ръководителя на руското министерство на отбраната Сергей Шойгу да докладва на Съвета за сигурност за резултатите от удара по инфраструктурата в Украйна, с което откритата за пресата част от заседанието приключи.

Същевременно руското министерство на отбраната официално потвърди, че са нанесени масирани ракетни удари по Украйна. "Извършен е масиран удар с прецизно управляеми ракети с голям обсег на действие срещу военните, комуникационните и енергийните системи на Украйна - целта на удара е постигната, поразени са всички набелязани цели", заяви руското министерство на отбраната в изявление.

Русия е нанесла най-малко сто ракетни и безпилотни удара по най-големите градове на Украйна и почти всички регионални центрове, заяви Юрий Игнат, говорител на командването на ВВС на ВСУ.

За ударите са използвани пет вида ракети: X101, X555, които са изстреляни от стратегически бомбардировачи от Каспийския регион, "Калибър" от Черно море, както и ракети С-300 и "Торнадо".