Най-старата правозащитна организация в Русия - Московската Хелзинкска група, бе закрита, след като съд постанови, че тя няма необходимата регистрация, предаде Ройтерс.

Агенцията определя това като последния случай от поредица, която според критици напомня за съветско време, добавя БТА.

Основана през 1976 г. от съветски учени дисиденти, МХГ изготвяше годишни доклади за ситуацията с човешките права в Русия. Тя бе една от малкото независими правозащитни групи, останали в Русия след закриването през 2021 г. на неправителствената организация "Мемориал", удостоявана с Нобеловата награда за мир.

Първоначалната цел на МХГ е била да следи дали Съветският съюз спазва Хелзинкските споразумения, сключени между Изтока и Запада с цел облекчаване на напрежението в разгара на Студената война. Впоследствие тя разширява дейността си, като започва да защитава демокрацията и гражданските права като цяло, отбелязва Ройтерс.

Министерството на правосъдието на Русия заведе дело срещу МХГ миналия месец с аргумента, че групата е регистрирана да защитава човешките права само в Москва, но не и извън столицата. Организацията определи този аргумент като безсмислен.

В емоционално обръщение към съда днес съпредседателят на групата Валерий Боршов каза, че нейното закриване ще сложи край на активистка дейност, продължила десетилетия.

"Извършвате голям грях. Унищожавате движението за правата на човека, унищожавате го", заяви Боршов. "Със закриването на групата нанасяте сериозен удар на движението за правата на човека не само в Русия, но и в света", допълни той.

Съдия Михаил Казаков прочете решението на съда, в което пише: "Искът (на министерството на правосъдието) е уважен."

Откакто нахлу в съседна Украйна през февруари миналата година, Русия на президента Владимир Путин увеличи репресиите срещу инакомислещите - от независимите медии през неправителствените правозащитни организации до политическата опозиция, отбелязва Ройтерс.

Путин има свой собствен Съвет по правата на човека - орган, който според критици, му позволява да говори фиктивно за граждански свободи и в същото време да засилва потисничеството.

През ноември, малко преди годишната си среща със съвета, той отстрани 10 от членовете му и назначи четирима нови, сред които блогър кореспондент, привърженик на войната, посочва агенцията.