ЕС и ООН определиха новия закон за националната сигурност на Хонконг е дълбоко обезпокоителен и може да подкопае основните свободи в града, управляван от Китай, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

"Обезпокоително е, че закон с толкова важни последствия беше придвижен през законодателния орган чрез ускорена процедура, въпреки сериозните опасения, изразени относно несъвместимостта на много от неговите разпоредби с международното право в областта на правата на човека", заяви в изявление върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк.

Коментарите бяха направени в деня, когато хонконгските законодатели единодушно приеха новия законопроект само две седмици след първото му представяне, ускорявайки приемането на важен законодателен акт, който според критиците допълнително застрашава свободите в града. Пакетът от мерки, известен като член 23, наказва престъпления, сред които измяна, саботаж, подстрекателство към бунт, кражба на държавни тайни, външна намеса и шпионаж, с присъди, вариращи от няколко години до доживотен затвор.

Законодателството следва наложения от Китай закон за националната сигурност, приет през 2020 г. след бурни улични протести година по-рано. След налагането на закона десетки продемократични активисти бяха вкарани в затвора, а законодателството предизвика и санкции от страна на САЩ, включително срещу висши държавни служители.

В изявлението на Тюрк се казва, че широко дефинираните и неясни разпоредби в закона могат да доведат до "криминализиране на широк кръг от действия, защитени от международното право в областта на правата на човека, включително свободата на изразяване, мирните събрания и правото да се получава и разпространява информация". Приемането му без "задълбочен процес на обсъждане и смислени консултации е стъпка назад за защитата на правата на човека в Хонконг", добавя той.

В отделно изявление ЕС заяви, че е загрижен за "потенциалното въздействие върху правата и свободите на хората в Хонконг". "Това също така повдига въпроси относно дългосрочната привлекателност на Хонконг като международен бизнес център", според изявлението, което призовава специалния административен район да укрепи доверието във "високата степен на автономия", предоставена съгласно формулата "една държава, две системи", приета при връщането на Хонконг от британско към китайско управление през 1997 г.

Великобритания от своя страна заяви, че законодателството ще повлияе на репутацията на Хонконг като международен град, който зачита върховенството на закона, има независими институции и защитава свободите на гражданите си.

В отговор Китай призова Лондон да спре да отправя "необосновани обвинения" относно член 23, се казва в изявление на посолството на Пекин във Великобритания.

Службата на Държавния съвет на Китай по въпросите на Хонконг и Макао подчерта, че законът ще "осигури просперитета и стабилността на Хонконг", както и ще защити интересите на чуждестранните инвеститори, демокрацията и свободата.