Истинската демокрация в Хонконг започна след връщането му на Китай, заяви китайският президент Си Цзинпин на церемонията по случай 25-ата годишнина от връщането на града от Великобритания на Китай, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Вашингтон обаче изрази съжалението си за "ерозията на автономията" на Хонконг.

Няма никаква причина за промяна на принципа "една държава, две системи", съгласно който Хонконг разполага с автономия, каза още китайският лидер на церемонията.

Този модел е "една много добра система, няма никаква причина да го променяме и той трябва да бъде съхранен в дългосрочен план", каза Си, като подчерта, че всичко, което е направил Пекин, е било "за доброто на Хонконг".

По-рано днес Си участва и в церемонията по встъпването в длъжност на новия ръководител на правителството на Хонконг Джон Ли, бивш служител на силите за сигурност. Присъствието на Си е повод за демонстриране на факта, че Комунистическата партия на Китай си е върнала контрола върху града след вълната от демонстрации в подкрепа на демокрацията през 2019 г., отбелязва Франс прес.

На обратния полюс бе изказването на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, който изрази вчера солидарността на Вашингтон с населението на Хонконг и съжалението си за "ерозията на автономията" на тази територия 25 години след връщането ѝ на Китай.

"Понастоящем е очевидно, че властите на Хонконг и Пекин вече не се съобразяват с участието на гражданите в демократичното управление, с основните свободи и с независимостта на медиите, които са част" от системата за управление "Една страна, две системи", заяви Блинкън в комюнике, имайки предвид модела на управление на Хонконг, договорен между Великобритания и Китай при връщането на града през 1997 г.

Строгият закон за националната сигурност, който Пекин наложи на Хонконг през 2019 г., доведе до "ерозия на автономията" на територията и "до накърняване на правата и свободите на жителите на Хонконг през последните две години", изтъква Блинкън в комюникето си.

"Властите вкараха опозицията в затвора" и (...) "отслабиха демократичните институции", обобщава държавният секретар.