Китай е постигнал пълен контрол върху провинцията си Хонконг, която е преминала от хаос към управление, каза днес президентът Си Цзинпин при откриването на конгреса на Китайската комунистическа партия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вижте снимки>>>

Освен това Китай е повел голяма борба срещу сепаратизма на Тайван и е "решен и способен да опази своя държавен суверенитет и териториална цялост и да се противопостави на независимостта на Тайван", каза той и думите му бяха посрещнати с бурни ръкопляскания от делегатите. По думите му партията, която сега има около 96 милиона членове, е спечелила "най-голямата в човешката история борба с бедността".

Китай ще оказва "непоколебима подкрепа" за частната икономика и ще остави пазарът "да играе решаваща роля в разпределението на ресурсите", като целта за постигне на висококачествен икономически растеж ще бъде ключов за "изграждането на съвременната социалистическа мощ", каза още 69-годишният Си в речта си.

Двайсетият конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП) се откри днес в Голямата зала на народа до площад "Тянанмън" в центъра на Пекин, предадоха осведомителните агенции.

Близо 2300 делегати, представляващи наброяващите 96,7 милиона партийни членове, ще обсъждат в продължение на седем дни постигнатото през последните пет години, като се очаква досегашния лидер на ККП и държавен глава Си Цзинпин да бъде преизбран за трети мандат.

В началото на форума 69-годишният Си ще прочете обемист отчетен доклад и ще очертае приоритетите за следващата петилетка. Повечето анализатори не очакват сериозни промени в политиката на еднопартийната държава.

През десетте си години на власт Си Цзинпин постепенно извеждаше Китай по пътя на авторитаризма с приоритети върху сигурността, държавния контрол върху икономиката в името на "общото благополучие", все по-агресивна дипломация, по-могъща армия и засилващ се натиск върху Тайван, посочи Ройтерс.

Междувременно Министерството на външните работи на Китай призова своите граждани спешно да напуснат Украйна поради "сериозната ситуация със сигурността". Това съобщи китайският държавен вестник Global Times в Twitter.