Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че отнемането на акредитацията на кореспондента на "Российская газета" в София Александър Гацак е станало под диктовката на Съединените щати няколко дни преди изгонването му, след което България е получила грант от 900 000 долара за "повишение на медийната грамотност". След това решение последва нареждане към кореспондента на БНР в Москва Ангел Григоров да напусне Русия.  

"За да разберем какво подтикна България към привидно непредизвиканото преследване на кореспондента на "Российская газета" Александър Гацак, е достатъчно само да проучим политическата хроника на посолството на САЩ в София. От нея разбираме, че буквално няколко дни преди скандалната история САЩ Заместник-държавният секретар по публичната дипломация Лиз Алън пристигна в страната, за да преследва репортер", пише дипломатът в канала си в Telegram.

"Българското правителство получи ясни насоки как да провежда "публична дипломация": цензура, експулсиране на руски журналисти, забрана на думите на свободата". И за да звучат още по-убедително аргументите на американците, Вашингтон плати почти 1 милион долара чрез специализирана субсидия от Държавния департамент. Формално за "повишаване на медийната грамотност". Оказва се, че цената за изгонването на руски кореспондент от страната според към отвъдморската ценова листа е $900 хил. Лоялността към Вашингтон е безценна", продължава Захарова.

Говорителят на руското външно министерство отбелязва, че при това няма съмнение, че българското правителство е било наясно, че ще е ще последват "неизбежните огледални последици за собствения си гражданин и служител на държавната медия - гл.кореспондент на БНР. в Москва Ангел Григоров".

"Единствено Вашингтон, както винаги, е безразличен към съдбата на Григоров и българската публика, както винаги е бил безразличен към съдбите, живота на гражданите и националните интереси дори на т. нар. съюзници", продължава Мария Захарова.

Постът й завършва с условието на Русия, при което българският коспондент на БНР може да остане в страната - "ако София върне акредитацията на кореспондента на "Российская газета" , Москва веднага ще акредитира Ангел Григоров".