Русия ще предприеме ответни мерки срещу действията на българските власти срещу кореспондента на "Российская газета" в България Александър Гацак, чиято акредитация беше отнета и му беше съобщено за предстояща екстрадиция, съобщи говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

"Собственият кореспондент на "Российская газета" в България Александър Гацак получи "черно петно" от местните власти - акредитацията му беше отнета и му беше съобщено за предстояща екстрадиция. Това е поредният незаконен ход на НАТО срещу руските журналисти, които ни преследват маниакално. Ние ще предприемем ответни мерки", написа дипломатът в своя канал в Telegram.

Снощи пресслужбата на "Российская газета" съобщи, че българското външно министерство е отнело акредитацията на кореспондента на в. "Российская газета" Александър Гацак, без да дава обяснения и го заплашва с екстрадиция

"Александър Гацак информира ръководството на "Российская газета", че в посолството на Русия в София е получено уведомление от българското външно министерство за отнемане на акредитацията му и за екстрадиция. В същото време не са били оповестени причините за това решение", се казва в изявление на "Российская газета".

Според пресслужбата в края на септември Гацак е получил обаждане на мобилния си телефон с искане да се яви в местната миграционна служба. Докато е бил на път, дестинацията била променена на българската Държавна агенция за национална сигурност. По същото време станало известно за задържането в София на представител на Руската православна църква, който също първоначално е бил призован в миграционната служба, а след това депортиран от страната. А.А. Гацак е пристигнал в руското посолство в София и оттогава не е напускал територията му от съображения за сигурност. Оттогава той не е получавал никакви обяснения от българската страна, пише в изявлението на "Российская газета".