"Няма причини Ангел Григоров да бъде обвинен в каквото и да е. Те нямат аргументи срещу него лично. Мярката се приближава до политически акт". Това заяви пред БНР Валерий Тодоров - журналист и бивш генерален директор на Българското национално радио.

Той коментира новината от вчера, когато Русия нареди на кореспондента на Българското национално радио в Москва Ангел Григоров да напусне страната в отговор на решението на българските власти да изгонят от България кореспондента на вестник "Росийская газета" Александър Гацак.

Тодоров определи случилото се така - "Използване на политически средства за неутрализиране на неудобните медии, хора, коментари".

ДАНС съобщи на 1 ноември, че е наложила на Гацак принудителни административни мерки "отнемане на правото на пребиваване", "експулсиране" и "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", както обясни, във връзка с дейност, представляваща заплаха за националната сигурност на България.

"Играта с чуждестранните агенти е взаимствана от американския закон, само че той там се прилага по друг начин. Прилагането на един остарял закон в днешно време създава неприятни усещания и прецеденти. Въпреки всичко руските журналисти успяват да кажат част от това, което мислят и да изразят отношението си. Но атмосферата е много трудна. Дори за дума, фраза, намек следват тежки санкции. Реално какво се случва в руското общество на тема "Свобода на изразяване, медии" е скрито в сянката на едно натрупващо се недоволство. Реалните тенденции вероятно ще се очертаят при една друга развръзка", коментира Валерий Тодоров.

Според него мярката към Ангел по скоро е реципрочна, а не огледална. Всички чужденци в Русия на 3 месеца си продължават регистрацията, което важи и за кореспондентите, подчерта журналистът.

Би било добре да знаем какво точно е вършил Гацак, смята още той и обясни:

"Да не излезе цялата история едно поведение, което да оправдае упреците срещу службите."

Заповедта за Гацак е подписана от председателя на ДАНС, добави Тодоров. Той отбеляза, че кореспондентите са акредитирани към Външното ни министерство и именно то трябва първо да предприеме мерки и чак след това са ДАНС и Миграционната служба. А защо няма съгласуваност между ДАНС и Миграционната служба, попита той.

"Тази демонстративна агресивност към този тип граждани, която проявяват службите, идва малко отгоре. Възможно е това да е линия, която идва отвън, но не винаги нашият национален интерес съвпада с интереса на наши съюзници", категоричен бе Валерий Тодоров.

Журналистът Александър Велев, който също е бивш генерален директор на БНР, изказа мнението си, че Русия губи от това, че прекратява акредитацията на Ангел Григоров.

"Ангел беше единственият български журналист, който предаваше от Москва. В момента, в който западните журналисти се изтеглиха от Русия, Ангел остана на място и продължаваше да предава. Русия по този начин единствено дава политически знак. Тя не може да докаже или обвини Ангел в някаква друга дейност освен журналистическа. Самият Ангел казва, че за 6-те години, когато е бил там, нито веднъж не е имало намеса на руските власти в неговата работа, т.е. не е имало и недоволство. Акредитация се отнема по други причини. Това е политически акт, с който се показва отношение към това, което се случи с Гацак. Има разлика между двете неща и тя е съществена. ДАНС има данни, че Гацак не е извършвал само журналистическа дейност. Ангел попада като жертва в цялата тази игра".

Александър Велев подчерта, че отнемането на акредитация се случва навсякъде, като има различни причини. По думите му тук причината е политическа.

Отношенията ни са достатъчно обтегнати, подчерта той. И отбеляза още един важен момент - че България няма да получава от свой източник информация за това какво се случва в Русия.

Когато ДАНС взима такова решение за експулсиране, трябва да има много сериозни аргументи, категоричен бе журналистът в коментар за експулсирането на руския журналист от България.

"Но щом се криеш в руското посолство, значи има причина да се криеш там. Нещата не са черно и бяло. Ясно е, че има нещо, заради което Гацак е помолен да напусне. Освен това, отнемайки акредитацията на Гацак, не се отнема правото на руската медия да изпрати друг журналист. Тази отворена възможност съществува и за националното радио".

Идвайки си в България, Ангел ще има много по-големи възможности да разкаже за случващото се в Русия, каза също Александър Велев.

Припомняме, че в изявление на руското дипломатическо ведомство се казва, че "руската страна ще бъде готова да разгледа възможността за възобновяване на дейността на кореспондента на Българското национално радио А. Григоров в Русия, в случай че българското правителство вземе положително решение относно акредитацията на журналиста на "Российская газета" в София".

Представител на БНР попита по време на вчерашния брифинг премиера Николай Денков какви мерки ще предприеме кабинетът, след като Русия е наредила на кореспондента на радиото в Москва да напусне страната като реципрочна мярка след експулсирането на кореспондента на "Российская газета" в София, Денков посочи: "Няма никакъв проблем Русия да изпрати друг журналист, който не се занимава с шпионска дейност в България. При положение че този е извършвал незаконни дейности, той е трябвало да бъде експулсиран от България".

"Няма никакъв проблем те да изпратят някого другиго. Ако имат подобни доказателства за нашия журналист, тогава да обсъждаме. Но ако го гонят, за да покажат политически знак, това няма отношение към журналистиката. Ще го обсъдим с външния министър и ще решим по какъв начин да процедираме", каза още Денков, цитиран от БТА.