Русия е наредила на кореспондента на Българското национално радио (БНР) в Москва Ангел Григоров да напусне страната. Мярката е в отговор на решението на българските власти да изгонят от България кореспондента на вестник "Российская газета" Александър Гацак, съобщи БНР. За това информираха още от ТАСС и Ройтерс, предава БТА.

В съобщение на сайта на руското външно министерство се казва, че на колегата ни е разпоредено да предаде акредитационните си документи, като "огледална мярка" в отговор на "преследването" на Гацак от страна на ДАНС, която го обяви за заплаха за националната сигурност, пишат от БНР.

Ангел Григоров не е уведомен за решението на Министерството на външните работи на Русия.

На 1 ноември той беше извикан на разговор в Министерството в Москва, само часове след информацията, че кореспондентът на вестник "Росcийская газета" Александър Гацак е напуснал България след заповедта на председателя на ДАНС, информират още от БНР.

Григоров беше и единственият български представител на медия в Москва.

"Ръководейки се от принципите на свободата на медиите и прагматичното сътрудничество, руската страна ще бъде готова да разгледа възможността за възобновяване на работата на кореспондента на БНР в Москва, ако правителството на България от своя страна вземе положително решение за акредитиране на журналиста на "Росийская газета в София", допълват от руското външно ведомство.

БНР нарече действието на Москва "политически акт в ущърб на свободата на достъп до информация"

БНР излезе с позиция в защита на своя кореспондент малко след новината за изгонването му от руските власти.

"Ръководството на Българското национално радио категорично заявява, че в цялата си работа като кореспондент в Москва в продължение на повече от 6 години нашият колега Ангел Григоров стриктно е спазвал международните професионални и етични журналистически стандарти.

Изгонването от Русия на единствения кореспондент на българска медия е изцяло политически акт и е в ущърб на свободата на достъп до информация. БНР е разочаровано от опита акредитирането на кореспондента ни в Москва да се използва като инструмент за натиск и разменна монета от руската страна", се посочва в позицията на националното радио.

Предисторията на реципрочната мярка - защо ДАНС поиска Александър Гацак да напусне страната

Руският кореспондент беше изгонен по разпореждане на ДАНС, която издаде заповед за отнемане на правото му на пребиваване в България, експулсиране от страната и забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите-членки на Европейския съюз.

Наложените му принудителни административни мерки са заради "дейност, представляваща заплаха за националната сигурност на Република България", посочват от ДАНС и уточняват, че има достатъчно данни, че под прикритието на журналист Гацак е извършвал разузнавателна дейност у нас.

Гацак е бил призован за връчване на заповедта в дирекция "Миграция" на МВР на 29 септември, а по-късно и в ДАНС. Руският гражданин отказва да се яви в българските държавни ведомства и се укрива на територията на Посолството на Руската федерация в Република България, посочиха от агенцията.

В тази връзка от Държавна агенция "Национална сигурност" е потърсено съдействие от Министерството на външните работи на Република България. Лицето е напуснало територията на Република България на 1 ноември 2023 г.

За казуса стана ясно след вчерашна публикация на "Российская газета", последвана от реакция на руското министерство на външните работи.

От вестника отбелязват, че Гацак работи в София от няколко години и постоянно публикува материали по проблемите на вътрешната и външната политика на тази източноевропейска страна, в частност, засягащи въпроси на добросъседските и исторически отношения между Русия и България.

"Публикациите са и критични, особено когато става въпрос за поругаването на паметници на руските воини освободители, спасили България от кафявата чума през Втората световна война. Журналистът припомня: в историята на двете страни има славни страници за спасяването на българите от геноцид по време на Руско-турската война през 19 век. Той неведнъж е говорил за благодарността на обикновените български граждани за това", посочва "Российская газета".