Кореспондентът на в. "Российская газета" Александър Гацак е напуснал България днес след като ДАНС издаде заповед за отнемане на правото му на пребиваване в България, експулсиране от страната и забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите-членки на Европейския съюз,

Наложените му принудителни административни мерки са заради "дейност, представляваща заплаха за националната сигурност на Република България", посочват от ДАНС и уточняват, че има достатъчно данни, че под прикритието на журналист Гацак е извършвал разузнавателна дейност у нас.

Гацак е бил призован за връчване на заповедта в дирекция "Миграция" на МВР на 29 септември, а по-късно и в ДАНС. Руският гражданин отказва да се яви в българските държавни ведомства и се укрива на територията на Посолството на Руската федерация в Република България, посочват от агенцията.

В тази връзка от Държавна агенция "Национална сигурност" е потърсено съдействие от Министерството на външните работи на Република България. Лицето е напуснало територията на Република България на 1 ноември 2023 г.

За казуса стана ясно след вчерашна публикация на "Российская газета", последвана от реакция на руското министерство на външните работи.

От вестника отбелязват, че Гацак работи в София от няколко години и постоянно публикува материали по проблемите на вътрешната и външната политика на тази източноевропейска страна, в частност, засягащи въпроси на добросъседските и исторически отношения между Русия и България.

"Публикациите са и критични, особено когато става въпрос за поругаването на паметници на руските воини освободители, спасили България от кафявата чума през Втората световна война. Журналистът припомня: в историята на двете страни има славни страници за спасяването на българите от геноцид по време на Руско-турската война през 19 век. Той неведнъж е говорил за благодарността на обикновените български граждани за това", посочва "Российская газета".

Днес и говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира казуса: "Русия ще предприеме ответни мерки срещу действията на българските власти срещу кореспондента на "Российская газета" в България Александър Гацак, чиято акредитация беше отнета и му беше съобщено за предстояща екстрадиция", заяви тя.