Премиерът на Северна Македония Зоран Заев в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел е поискал подкрепа във връзка с решението за начало на преговори със Северна Македония, което трябва да вземе Съветът на ЕС през юни, с оглед на това, че страната има статут на кандидат за членство в ЕС от 2005 година, сключила е договора от Преспа и е постигнала резултати в реформаторските процеси, съобщи МИА и БТА.

Време е Съветът на ЕС да вземе позитивно решение за започване на преговори по присъединяване. Това решение ще представлява допълнително окуражаване, за да се продължи с реформите в Северна Македония, е посочил Заев във вчерашния телефонен разговор с Меркел.

Двамата събеседници са се съгласили, че изпълнението на договора от Преспа е добра новина за Европа, съобщи правителствената пресслужба.

В разговора е било потвърдено, че посещението в Северна Македония на 2 април на гръцкия премиер Алексис Ципрас и съвместното правителствено заседание са исторически момент.

Заев благодарил на Меркел за подкрепата, която Германия е оказвала във всички процеси, включително за решаване на спора със съседна Гърция, вътрешните реформи и особено за икономическия съветник, който Германия осигури с цел да помага на правителството на Северна Македония.

Германия е най-големият търговски партньор на Северна Македония, а интересът на германските инвеститори е все по-голям, се казва в съобщението. Освен това в страната се осъществява модел за дуално образование с помощта на германски партньори.

Меркел приветствала позитивното развитие на изпълнението на договора от Преспа, като и осъществяването на реформи чрез отворен диалог с опозицията, което, според нея, ще донесе конкретни и позитивни резултати.