За първи път в историята на Македония (вече Република Северна Македония) 31 политически партии, представляващи всички етнически общности в страната, застанаха зад един кандидат за президент. Той е 55-годишният проф. Стево Пендаровски - национален координатор за НАТО.

Консенсусният кандидат беше издигнат от две от най-големи политически сили в държавата - управляващият Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) на премиера Зоран Заев и Демократичният съюз за интеграция (ДСИ), начело на който стои албанецът Али Ахмети. И двете партии са коалиционни партньори в правителството.

От 783 делегати, присъствали на 23-ия конгрес на коалицията, 712 единодушно гласуваха в негова подкрепа.

В обръщението си към делегатите Пендаровски изрази благодарност за подкрепата и подчерта, че за него е чест да бъде консенсусният кандидат на 31 политически партии и граждани от всички етнически общности. Той изрази специална благодарност към Зоран Заев, който, по думите му, е извършил политически прецедент и му е дал шанс да бъде отново президентски кандидат.

Пендаровски заяви още, че е радостен от факта, че за първи път след обявяването на независимост зад неговата кандидатура стоят три политически партии на албанци, които нямат възражения срещу кандидатурата му.

"Дадохте ми огромна политическа отговорност, която възнамерявам да оправдая в следващите месеци и години, в интерес на по-добър и по-щастлив живот на всички наши граждани", каза той, добавяйки, че денят е особено емоционален за него.

Днес пък стана ясно, че кандидатът за президент на Северна Македония на управляващата коалиция няма недвижими имоти. Той е декларирал само 20-годишен автомобил "Юго Темпо", който се оценява на 1000 евро, както и спестявания на стойност 12 230 евро. Съпругата му има "Рено Меган" от 2005 г. и валутна сметка с 3000 евро.

През 2014 година Стево Пендаровски се яви на изборите и достигна до балотажа, но загуби с 36 000 гласа от настоящия президент Георге Иванов.

Мандатът на Иванов като президент изтича на 12 май, а изборите за негов наследник са насрочени за 21 април.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ вече представи номинацията си - това е професорът по право Гордана Силяновска-Давкова, известен критик на Преспанското споразумение.

Кой е Пендаровски?

Стево Пендаровски започна трудовия си път на политик и общественик в МВР, първо като шеф на отдела за анализи, а после като заместник-министър и говорител на ведомството, припомня "Труд".

Когато Борис Трайковски стана президент през 1999 година, го включи в кабинета си като свой съветник. От този период остава една трагична история, макар и завършила щастливо за Пендаровски. Тогава той трябвало да пътува с държавния глава към Мостар с правителствения самолет, но в последния момент го пренасочили към друга делегация, начело с лидера на СДСМ тогава - Бранко Цървенковски. Самолетът на президента обаче катастрофира в мъглата край Мостар в Босна и всички пътници в него заедно с екипажа.

По-късно, за кратко, Пендаровски беше избран за председател на Държавната изборна комисия. Но през 2005 г., когато Бранко Цървенковски стана държавен глава, го върна в президентския кабинет като съветник по международната политика. Междувременно започна преподавателска работа в Американския колеж в Скопие, където стана и професор.

Убеден атлантик, през 2017 г. Стево Пендаровски бе назначен за национален координатор за НАТО, където го завари и номинацията за кандидат за президент.