Премиерът на Северна Македония Зоран Заев и бившият косовски премиер Рамуш Харадинай имат близко сътрудничество, имат договор за контрол над нещата в Северна Македония и в Косово, както и за създаване на черни фондове, които трябва да послужат за плащане на политици, пише сръбският вестник "Блиц", като се позовава на дипломатически източници. Заев и Харадинай са се срещали досега не само в ролята на премиери, а и на отделни срещи са присъствали и техните братя Вице Заев и Даут Харадинай, казва за "Блиц" дипломатически източник от Прищина.

Снимка: БТА/AP

"Още докато Харадинай беше премиер бе договорено създаването на черни фондове, които да служат за плащане на политици в Брюксел и в Гърция, за да може по всички възможни начини да се намалят пречките по пътя на Северна Македония към ЕС и НАТО. Това е важно и за албанците, които държат част от управлението в Скопие", казва събеседникът на вестника.

"Блиц" пише, че в един момент македонските власти са получили като подарък два милиона евро, предназначени за отделни гръцки политици, чиято задача е да говорят в ЕС, че нямат нищо против приемането на Македония в ЕС.

"Сделките на Харадинай и Заев не са свързани само с бизнес, а и с армиите в Северна Македония и в Косовно. Договорено е финасиране на македонски офицери от албанска националност да отиват в Косово, а от друга страна и офицери от армията на Косово да се обучават в академията в Скопие. Част от трансфера на парите минава през отделни фирми", казва източникът на белградския всекидневник.

Прокуратурата в Хага е разпитала около 500 сърби, свидетелствали против Рамуш Харадинай, а някои от тях са искали за тяхната безопасност да се грижат службите за сигурност на Сърбия, каза за вестник "Политика" председателят на сръбската парламентарна комисия за Косово Милован Дрецун. Той добави, че има какво да се желае за подобряване на програмата за защита на свидетели, осигурявана от Специалната прокуратура в Хага. Сърбия е пирела да включи сърбите, поискали защита, в програмата си за защита на свидетели. Дрецун направи оценката, че комуникацията на работната група, която събира доказателства против водачите на бившата Армия за освобождение на Косово, и Хагската прокуратура функционира добре. Неговото впечатление е, че прокуратурата работи професионално и няма да има защитени. Дрецун очаква в Хага да бъдат повикани и президентът на Косово Хашим Тачи и председателят на парламента Кадри Весели, защото не е възможно да се избегне тяхната командна отговорност.