Сърбия искаше Харадинай да й бъде предаден, за да го съди за военни престъпления в Косово.

След две отлагания съдът в Колмар реши днес да освободи Харадинай, предаде Танюг. Той ще може да напусне Франция, а Сърбия няма право да обжалва решението.

След решението на съда, бившият косовски премиер заяви, че това е победа на албанците. Харадинай се появи в съда малко преди 9 часа местно време и след десетина минути излезе информацията, че е освободен.
Той се обърна към свои привърженици, събрали се пред съда, и им каза, че "битката е спечелена" и им благодари за подкрепата.

Решението на съда за освобождаването на Харадинай бе посрещнато с аплодисменти в залата.

Харадинай съобщи, че заминава за Страсбург, за да получи паспорта си, след което се надява още днес да се върне в Косово. "Изгубихме четири месеца, времето е скъпо", каза той.

Сръбският премиер Александър Вучич пък свика спешно заседание на правителството по повод решението на френския съд.

Бившият премиер на Косово и бивш лидер на Армията за освобождение на Косово бе арестуван във Франция на 4 януари по международна заповед, издадена от Сърбия. На 12 януари той бе освободен условно без право да напуска Франция, докато чака решението по искането на Сърбия за екстрадиция.

Рамуш Харадинай бе съден от Международния трибунал в Хага, който го освободи от обвинения през 2012 г. Белград го обвинява за случаи, които не са били предмет на процеса в Хага.