Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с премиера на Косово Рамуш Харадинай в Тирана. Двамата правителствени ръководители разговаряха в рамките на срещата по Процеса Акаба по въпросите на Балканите в албанската столица по искане на Харадинай.

Рамуш Харадинай изтъкна лидерската позиция на българския премиер за фокусиране на вниманието на Европа върху страните от Западните Балкани и благодари за усилията на българското председателство за постигане на напредък в интеграцията на държавите от този регион. Харадинай изрази готовността на страната му да помага за продължаване на партньорството за реализацията на балканските проекти.

Бойко Борисов и Рамуш Харадинай обсъдиха транспортните проекти за свързаност на страните на Балканите. Акцент в разговора беше изграждането на Коридор №8, който ще свърже Адриатическо с Черно море*. "Необходима е много работа, ако искаме да развием държавите си и да свържем региона с Европа", каза още българският премиер. По думите му значението и ползите от реализирането на проектите за свързаността на страните от региона ще допринесат както за подобряване на живота на народите, така и за задълбочаване на добросъседските отношения в тази част на континента. "Това е задължително условия за постигането на добра икономика, стабилност, сигурност и просперитет на Балканите", посочи още българският министър-председател.

*Паневропейският коридор номер 8 е замислен да започва от Бари или Бриндизи в Италия, откъдето с ферибот се "пренася" до адриатическия пристанищен град Дуръс в Албания (прави връзка с Тирана и Вльора), оттам Елбасан (Централна Албания)-Скопие-Перник-София-Пловдив-Бургас-Варна.