Хиляди поляци излязоха снощи на протест срещу съдебното решение, което на практика забранява абортите в Полша, предаде ДПА.

Най-високата съдебна инстанция в Полша потвърди промяната в законодателството, която допълнително ограничава правата на жените за аборт. Приетата през октомври промяна предизвика тогава масови протести в страната, продължили седмици наред. Конституционният трибунал публикува мотивите за решението си снощи, с което забраната влезе в сила.

Съдът взе решение, че абортите, извършени заради непоправими дефекти на плода - включващи редица състояния от синдром на Даун до фатални заболявания - са незаконни, съгласно конституцията.

Заради такива дефекти са извършени почти всички 1100 аборта в Полша през 2019 г.

Демонстрантите се събраха пред сградата на съда, след което поеха на шествие до централата на управляващата консервативна партия "Право и справедливост" (ПиС).

Лозунги като "Аз мисля, аз чувствам, аз решавам" и "Свобода на избора без терор" бяха написани на плакати, носени от демонстрантите.

Протести имаше още в Катовице, Лодз, Вроцлав и Шчечин.

"Това идиотско решение няма да предотврати абортите", заяви 23-годишен студент, застанал пред сградата на съда във Варшава. "Но за всяка жена, която ще трябва да изпита болка заради това решение или ще бъде принудена да роди дете със синдрома на Даун, те (съдиите) ще бъдат виновни", добави той.

Главната опозиционна партия "Гражданска платформа" (ГП) заклейми решението на магистратите като "провокация" на управляващата консервативна партия "Право и справедливост". "Правителството се опитва да прикрие своята некомпетентност (в справянето с пандемията) и го прави по циничен начин", заяви лидерът на ГП Борис Будка. Лидерът на опозиционната Полска селска партия Владислав Кошиняк-Камиш прикани правителството "да спасява икономиката, а не да разпалва пожар в Полша".

Вчера длъжностни лица казаха, че правителството ще се фокусира върху подпомагането на родителите с деца в неравностойно положение. Но както ПиС, така и центристките й предшественици са обвинявани от критици, че не правят достатъчно в тази насока, отбеляза Ройтерс.

"Държавата не може повече да отнема живот само защото някой е болен, инвалид или с лошо здраве", каза депутатът от ПиС Бартломей Вроблевски.

Занапред в Полша аборти ще са допустими само при опасност за здравето на майката или ако забременяването е резултат от изнасилване или кръвосмешение.