Президентът на САЩ Джо Байдън подписа серия от укази за борба с климатичните промени, които според него са екзистенциална заплаха за човечеството, предаде ДПА.

"По мое мнение вече чакахме твърде дъго да се заемем с климатичната криза и не можем да чакаме повече", каза той в Белия дом.

С действиятая си Байдън класифицира климатичните промени като проблем на националната сигурност и външната политика. Правителството му поема ангажимент за опазване на 30 процента от федералните земи до 2030 г.

Байдън заяви пред репортери, че плановете муще създадат нови работни места в сферата на чистата енергия. По думите му това не са някакви вятърничави идеи и мечти, а конкретни решения, които могат да дадат резултат.

Сред мерките, разпоредени с тези укази, са спиране на сондажите за петрол и газ във федерални земи и води и намаляване на субсидиите за изкопаеми горива, отбеляза Ройтерс.

Седмица след встъпването си в длъжност, Джо Байдън се радва на популярност, каквато никога не е имал неговият предшественик Доналд Тръмп за четири години управление. Това показва публикувано вчера социологическо проучване, предаде Франс прес.

Анкетата на университета "Монмаут" показва, че 54 процента от американците одобряват Байдън, 30 процента са недоволни, а 16 на сто нямат мнение.

Проучването е направено от 21 до 24 януари с участието на 809 души.

То показва големи разделения сред респондентите в зависимост от политическите им възгледи. Докато Байдън се радва на 90 на сто одобрение сред демократите, само 15 на сто от републиканците имат положително мнение за него.