Полският президент Анджей Дуда каза днес, че самите жени би трябвало да имат правото на аборт в случай на увреждания на плода, предаде Асошиейтед прес. Агенцията определя изявлението му като отстъпление от позицията на консервативните управляващи, прокарали ограничаване на абортите, което доведе до масови протести.

"Не може законът да изисква подобен героизъм от една жена", каза Дуда в радиоинтервю след няколко дни протести в Полша заради решението на Конституционния съд, което на практика забранява абортите.

Това негово изявление е в рязък контраст с първоначалната му реакция миналата седмица, когато той приветства съдебното решение и подчерта, че е против аборта, дори в случай на необратимо увреждане на плода, отбелязва АП.

Какво бе решението на КС

Миналия четвъртък Конституционният съд на Полша постанови, че прекратяването на бременността поради патология на плода противоречи на полската конституция. Така в страната абортът остава законен само в случаи на бременност след изнасилване, кръвосмешение или при заплаха за здравето на майката. Почти всичките от законните 1110 аборта през миналата година са поради увреждане на плода.

Разгневена и разделена Полша

Дълбоките разделения, които отдавна тлеят в Полша, сега излизат наяве.

Десетки хиляди души протестират в Полша от няколко дни. Гневът им е насочен към управляващата консервативна партия "Право и справедливост" (ПиС), като мнозина поляци смятат, че Конституционният съд действа под неин натиск.

Недоволство има и по адрес на Католическата църква, чиито висши представители одобриха затягането на законодателството против абортите, отбелязва ДПА.

Лидерът на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински призова своите поддръжници да излязат по улиците, за да защитят църквите, след като жени нарушиха нормалното протичане на литургии в неделя и напръскаха с боя църковни сгради. Мнозина изтълкуваха призива му като позволение за насилие срещу протестиращите.

Привърженици на крайната десница нападнаха снощи протестиращи жени в някои градове, включително Вроцлав, Познан и Бялисток.

Президентът Дуда също показа, че има различно виждане от Качински по въпроса за сигурността, като заяви, че единствено полицията би трябвало отговаря за опазването на реда.

По данни на полицията около 430 000 души са се включили във вчерашните над 400 демонстрации и митинги из страната. За днес няма планирани демонстрации, но утре е насрочен масов митинг във Варшава, отбелязва Ройтерс.

Коронавирус и протести

Междувременно правителствени служители предупреждават, че коронавирусните инфекции може бързо да нараснат заради масовите демонстрации. Полша регистрира днес нов денонощен рекорд на новите случаи на коронавирус и починалите от Ковид-19 - съответно 20 156 и 301. Общият брой на заразените се е утроил за по-малко от месец, като е надхвърлил 300 000 (319 205). 5149 души са починали до момента от Ковид-19 в Полша.

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки прикани участниците в протестите да спрат демонстрациите заради продължаващото увеличаване на заразените с коронавирус, предаде ДПА.

"Съсредоточете този гняв върху мен, върху политиците, но пощадете онези, които може да бъдат засегнати през тези две седмици", каза Моравецки. Той напомни, че демонстрантите контактуват с възрастни хора, което "може да доведе до драматични последици".