Паметникът на средновековния сръбски владетел Стефан Неманя, висок 23 метра и тежък 68 тона, бе открит снощи в Белград с художествена програма, огромни мерки за сигурност и грубо нарушаване на мерките против разпространението на коронавируса, съобщава вестник "Данас".

На първите си страници сръбските вестници цитират изказването на президента Александър Вучич на откриването на паметника. "До Стефан Неманя сме били племе, от него до днес сме държавотворен народ. Мечът символизира тази държавотворност, с него той гради и защитава Сърбия", каза той, докато в сръбското общество се разгаря полемика за това, че според първоначалната идея Неманя е трябвало да държи кръст, а не меч.

Авторът на паметника, руският скулптор Александър Рукавишников опроверга това пред вестник "Политика" и заяви, че решението е било Стефан Неманя да бъде представен в светско, а не в в облекло на духовник, за да бъде представен като човека, създал сръбската държавност.

Паметникът е голям, защото историята ни е била голяма, тежък, защото историята е била тежка и хубав, защото историята е хубава, каза още Вучич.

Сръбският член на босненското председателство Милорад Додик заяви пред събралото се множество, че е време сърбите да се върнат към основите си и да градят бъдещето си върху тях. Стефан Неманя постави основите на сръбската държава, напомни той.

Освен Вучич и Додик на церемонията присъстваха премиерът Ана Бърнабич, председателят на парламента Ивица Дачич, министри, представители на Църквата и руският посланик Александър Боцан-Харченко.

Грандиозният проект е съпътстван от остри критики в обществото, пише "Данас". Експерти и част от обществото смятат, че мястото на паметник с такива размери не е пред някогашната сграда на Главната жп гара от 19 век и Белград на вода. Една от реакциите на откриването на паметника бе състоялият се снощи протест пред Философския факултет

"Събрали сме се да кажем "Не" на урбанистичното и културно насилие на управляващите посредством мегаломанския паметник на Савския площад. Това не е паметник в чест на Стефан Неманя, а паметник на примитивизма на Александър Вучич", бе заявено на протестното събиране.

Освен от естетиката, вниманието на обществото бе привлечено и от решението на правителството цената на паметника да остане тайна до 2023 г. Според неофициална информация паметникът струва над 10 милиона евро.

Заместник кметът на Белград Горан Весич каза, че цената на паметника не е оповестена, защото така е поискал скулпторът и ще бъде обявена, щом той позволи. Кметът на столицата Зоран Радоичич заяви, че не знае колко пари са изразходвани.