В Германия за първи път бе избран кмет на по-голям град от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ). Това е поредният успех за АзГ, която вече може да се похвали с няколко знакови постижения тази година, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Възходът на крайнодясната формация, особено силна в източните провинции, които са били част от комунистическата Германска демократична република (ГДР) и са с по-нисък стандарт на живот, неминуемо буди безпокойство у политиците от традиционните партии, отказващи категорично сътрудничество, да не говорим за коалиране, с нея.

Изборните успехи на АзГ обаче може да бъдат изтълкувани и като барометър за обществените нагласи. Управляващата коалиция и основните опозиционни сили трябва да видят в тях сигнална лампа и да се запитат защо милиони германци са гласували през последните години за партия, определяна от водещите политици и медии като крайнодясна и популистка.

Кандидатът на АзГ Тим Лохнер спечели произведения вчера балотаж на кметските избори в град Пирна, в източната провинция Саксония. Крайнодясната партия има особено силни позиции в този регион, който е бил в ГДР.

Впрочем местните власти в Саксония само преди броени дни обявиха АзГ за екстремистка организация. Така те последваха примера на други провинции, които са били част от бившата комунистическа Източна Германия - Тюрингия и Саксония-Анхалт. А АзГ регистрира високи изборни резултати и там. Това може би показва, че водещите германски политици трябва да обърнат внимание не само на симптомите, но и на причините за тези процеси.

Според предварителните резултати 53-годишният Тим Лохнер, по професия дърводелец, е получил 38,5 процента от гласовете, съобщи ДПА.

Агенцията прави уговорката, че Лохнер всъщност не е член на "Алтернатива за Германия", но е бил издигнат от нея. Така той е първият кандидат на германската крайнодясна партия, избран за кмет на по-голям град в страната.

Представителят на Християндемократическия съюз (ХДС) остава втори с 31,4 на сто от гласовете, а трети с 30,1 процента е претендентът, издигнат от десноцентристката партия "Свободни избиратели", която е силна в Южна Германия. Избирателната активност е била 53,8 процента.

Лохнер водеше и на произведения миналия месец първи тур на изборите, с подкрепа от почти 33 процента. Тогава втори остана кандидатът на "Свободни избиратели", с 23,2 процента, а трети - представителят на ХДС, с 20,3 процента.

Независим кандидат зае четвъртото място с 13,7 процента, а представителят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на федералния канцлер Олаф Шолц, при това подкрепен от втория партньор в управляващата трипартийна коалиция - "Зелените", получи под 10 процента.

Несъмнено резултатите в Пирна отразяват недоволство, поне в някаква степен, от властта и на федерално равнище.

В унисон с установената практика, представителят на ГСДП, както и независимият претендент, подкрепи на балотажа кандидата на ХДС - историческия съперник на християндемократите, само и само да бъде спрян възходът на крайната десница. Показателно е обаче, че това не беше достатъчно.

Асошиейтед прес определя изборната победа на Лохнер като поредното знаково постижение на "Алтернатива за Германия".

Преди Пирна кандидати на АзГ постигнаха две други знакови победи, припомня ДПА.

През август Ханес Лот спечели кметските избори в Рагун-Йесниц. Градът с население от 9 хиляди жители се намира в друга провинция, която е била част от ГДР - Саксония-Анхалт.

Населението на Пирна обаче е близо 40 хиляди души. Градът, който се намира между саксонската столица Дрезден и границата с Чехия, е част от избирателен район, вкарал представители на Азг в последните два състава на Бундестага - долната камара на германския парламент.

Малко преди това представител на АзГ за първи път бе избран за администратор на администратор на германски окръг. Роберт Зеселман спечели съответните избори през юни в Зонеберг, Тюрингия - друга провинция, която е била част от ГДР и където крайнодясната партия вече бе обявена за екстремистка.

Основана едва преди 10 години, "Алтернатива за Германия" вече разполага с 83 места в 736-членния Бундестаг, посочва Франс прес. Тя получава около 20 процента в проучванията на общественото мнение на федерално равнище, изпреварвайки социалдемократите на Шолц, да не говорим за "Зелените" и най-малкия партньор от управляващата коалиция - либералната Свободна демократическа партия, макар да изостава от ХДС. При това популярността на правителството понесе пореден удар в средата на миналия месец, когато Конституционният съд отмени бюджетните му планове, принуждавайки го да приеме спешни икономически мерки.

Резултатите на АзГ са още по-високи в провинциите, които са били част от комунистическа Източна Германия. Догодина предстоят регионални избори в три от тях - Саксония, Тюрингия и Бранденбург, и АзГ се надява да затвърди своя напредък. Проучванията на общественото мнение отреждат убедително първо място на крайнодясната партия и в трите провинции, все с резултат над 30 процента, отбелязва ДПА.

Впрочем съпредседателката на "Алтернатива за Германия" Алис Вайдел снощи приветства в социалната мрежа "Екс" изборната победа на Тим Лохнер като "исторически резултат" за своята партия, отбелязва АФП.

И така, АзГ, която в началото бе в периферията на германската политика, все повече се превръща в основен фактор. Възходът ѝ буди безпокойство сред много хора, които смятат формацията за екстремистка, антидемократична и ксенофобска, посочва ДПА.

Ключови за по-големите амбиции на "Алтернатива за Германия" на федерално равнище обаче може би ще се окажат изборите в още няколко германски провинции, както и вотът за Европейски парламент догодина. Тогава ще стане ясно дали крайнодясната партия не е просто отдушник за много гласоподаватели или наистина може да предложи реална алтернатива. Второто, поне засега, изглежда малко вероятно.