Войниците на южнокорейската армия са придвижили самоходни гаубици К-9 в град Паджу, близо до границата със Северна Корея, съобщава АП. Реакцията на Сеул идва, след като Северна Корея изстреля нещо, което изглежда като балистична ракета в източното си море. Това е второто изстрелване на ракета в рамките на една седмица.

Припомняме, че лидера на Северна Корея Ким Чен Ун обяви миналата седмица, че ще разшири своята програма за ядрени оръжия напук на международната опозиция.

Още снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Предполагаемата ракета е паднала извън изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Япония в Японско море, отбелязва Ройтерс. Засега няма информация за нанесени щети. Типът на ракетата, която може да е балистична, все още е в процес на установяване.

Според агенция Йонхап южнокорейската армия в момента анализира далечината и височината на полета на изстреляния реактивен снаряд, който предполагаемо е балистична ракета.

Миналата седмица Корейската централна телеграфна агенция съобщи, че на 5 януари Пхенян е провел изпитания на нова хиперзвукова ракета, припомня ТАСС.

Припомняме, че след Нова година южнокореец пресече строго охраняваната границата със Северна Корея, а граничарите не са успели да хванат дезертьора.

Бягството е необичайно като се има предвид, че то е по посока на една от най-бедните и авторитарни страни в Азия.

След като е подаден сигнал за нарушение в граничната бразда, южнокорейските военни са изпратили войници да прихванат беглеца, но те не са успели да го заловят.

Реакцията на Сеул идва, след като Северна Корея изстреля нещо, което изглежда като балистична ракета в източното си море

Снимка: БТА/AP

От средата на 2021 г. Северна и Южна Корея отново комуникират по официални канали след близо година прекъсване.

Контактите между двете страни бяха прекратени през юни 2020 г. от КНДР. Това дойде в отговор на кампания по изпращането на листовки от Южна Корея до активисти и бежанци отвъд границата.

Тогава Пхенян обвини Сеул в бездействие около предотвратяването на инициативата, която беше дело на правозащитни организации.