Властите в Прищина мислят не за това как да продължат диалога с Белград, а как да дестабилизират целия Балкански регион. Това заяви днес сръбският президент Александър Вучич на среща с генералния директор на Форин офис по политическите въпроси Ричард Мур, предаде ТАСС и БТА.

Вучич изрази надежда, че международната общност ще продължи да призовава Прищина да се откаже от 100% мита, въведени "срещу Сърбия и сръбския народ". Незабавно след отмяната на тези "нецивилизовани действия" Сърбия ще бъде готова да продължи преговорите с Прищина, добави президентът.

Той припомни, че Косово не е изпълнило единственото си задължение по споразуменията, постигнати в рамките на диалога в Брюксел - формирането на Съюз на сръбските общини.

Ричард Мур от своя страна каза, че въпреки Брекзит Великобритания ще продължи да подкрепя европейската интеграция на Западните Балкани, която е ключова за тяхната стабилност и благосъстояние. Мур съобщи също, че при посещението си в Косово е настоял за отмяна на митата за сръбски стоки в името на продължаване на диалога със Сърбия.

През ноември Косово въведе 100-процентови мита за стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина. Премиерът Рамуш Харадинай заявява, че те ще бъдат отменени, когато Белград признае косовската независимост и спре да пречи на членството на Косово в международни организации.

Сърбия заявява, че няма да участва в преговорите за нормализиране на отношенията с Косово, докато 100-процентовите мита не бъдат отменени.

Сърбия не признава независимостта на бившата си област Косово, обявена през 2008 г.