Втора вечер на размирици пред парламента на Сърбия, вече не само в столицата. Протестите ескалираха последните дни заради начина, по който властите се опитват да се справят с пандемията от коронавирус. Президентът Александър Вучич даде заден ход от плановете си да постави отново Белград под карантина тази седмица, но това не спря хората да използват пиротехника и да хвърлят камъни, докато опитват да нахлуят в сградата на парламента.

И тази нощ демонстранти атакуваха Скупщината - недоволните хвърлиха факли по сградата.

Според Б92 начело на протеста са представители на опозиционния "Съюз за Сърбия", съобщава БНР. Цяла нощ по улиците на сръбската столица дежурят патрули.

Телевизия Ен-1 съобщава за намеса на жандармерията и пострадали сред протестиращите. Силите на реда са използвали сълзотворен газ, а част от протестиращите са ги замеряли с бутилки.

10 полицаи са пострадали при безредиците в Белград, съобщи сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович.

Снимка: БТА

Вижте още снимки >>

Състоянието на един от служителите на реда е тежко, обясни на брифинг министърът. Той отбеляза, че полицията е успяла да установи контрол, а през нощта по улиците на сръбската столица ще има патрули.

Стефанович определи случилото се като опит за завземане на властта без волята на народа, без избори и без демократична процедура.

Опозиционният "Съюз за Сърбия" поиска "деполитизиране" на Кризисния щаб за коронавируса в страната, който според организацията е "дирижиран" от президента Александър Вучич. Съюзът настоя ръководството на полицията да освободи задържаните демонстранти и да поеме отговорност за вчерашните сблъсъци пред парламента.

Протести имаше по улиците и на другите големи сръбски градове. Според местна телевизия, по време на протест в Нови Сад, групи млади хора са счупили прозорци на административна сграда. В Ниш недоволни хвърляха камъни по сграда на полицията и изпочупиха стъклата на няколко автомобила на силите на реда.

Една различна теза

"Коронавирусът отключи общественото недоволство и послужи като повод за протестите, но не е основна причина за тях", коментира с различна теза международният анализатор и балканисти Боян Чуков пред bTV.

Победата на Вучич на изборите беше пирова след бойкота на опозицията и разхлабянето на мерките, смята Чуков. "Тук всичко опира до Косово. Злите езици твърдят, че Вучич много отдавна е предал Косово, а сега само търси как сръбското общество да го преглътне. А сърбите са много буйни по отношение на Косово и това се използва от вътрешната опозиция в битката ѝ с президента", каза Чуков, според когото планираните преговори във Вашингтон, които пропаднаха са допринесли за формирането на общественото мнение.

Путин също е разочарован от Вучич. Две седмици преди изборите трябваше да има среща с руския президент, но тя бе отложена, след като Путин разбра, че Вучич се договаря с американците зад гърба му. Не всички участници на протестите са случайни, има някои, които са поорганизирани и агресивни, отбеляза Чуков. "Ако Вучич върви по правилния път протестите ще стихнат", заяви балканистът.