Президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор подписаха във Вашингтон съвместна декларация за дружба и сътрудничество на церемония в Розовата градина на Белия дом, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Ще подпишем съвместна декларация за ангажимента ни с общото бъдеще, разцвет, сигурност и хармония. Обещаваме да поддържаме тясна и непрекъсната дружба между САЩ и Мексико, ускоряваме напредъка към още по-прекрасно бъдеще", каза Тръмп преди подписването на документа.

По думите на американския президент отношенията между САЩ и Мексико никога не са били по-близки отколкото сега.

"Заедно решихме много сложни проблеми, с които страните ни се сблъскват", подчерта той.

Визитата на Лопес Обрадор в САЩ е първото му посещение в чужбина, откакто той пое президентския пост на 1 декември 2018 година. Той бе съобщил по-рано, че ще посети Вашингтон за влизането в сила на 1 юли на новото търговско споразумение между Канада, Мексико и САЩ.

Снимка: AP/БТА

"Днес отбелязваме историческа победа, която постигнахме заедно. Преди няколко дни официално бе прекратено действието на НАФТА и то бе заменено с новото прекрасно споразумение между САЩ, Канада и Мексико (ЮСМКА). Това е най-голямото търговско споразумение в историята", каза още Тръмп.

Той допълни също така, че възнамерява скоро да разговаря с канадския премиер Джъстин Трюдо.

Мексиканският министър на външните работи Марсело Ебрард, коментирайки преговорите във Вашингтон, посочи, че лидерите на двете страни са обсъдили широк кръг въпроси, включително борбата с пандемията от Ковид-19.