Обобщената информация е на сирийския Център за наблюдение на правата на човека.

Точният брой на убитите от началото на конфликта през май 2011 г. досега е 292 817, от които 84 472 са цивилни. От тях 14 711 са деца.

Сред убитите има 50 548 бунтовници и бойци на Сирийските демократични сили, които са кюрдско-арабска коалиция, както и 49 547 джихадисти, сред които чужденци.

Силите на режима са изгубили през тези пет години 104 656 души, от които 57 909 военнослужещи.

Сред убитите има 3594 неидентифицирани.

Две години удари против "Ислямска държава" в Ирак и Сирия

САЩ, начело на антиджихадистка коалиция, преди две години нанесоха първите въздушни удари в Ирак по позиции на "Ислямска държава" - кампания, която впоследствие обхвана и Сирия.

По този повод Франс прес разпространи справка за кампанията. (Тя не включва действията на правителствените сили в Сирия и техните съюзници, нито започналите миналата есен въздушни удари на Русия.)

ИДИЛ превзе през 2014 г. големи територии в Ирак на север и на запад от Багдад, както и в Северна и Източна Сирия, и обяви "халифат" и в двете страни, припомня агенцията, цитирана от БТА.

От тогава в Сирия кюрдските и арабските сили, подкрепяни от международната коалиция, си върнаха от джихадистите градовете Кобане, Тал Абияд и Манбидж и искат да си върнат и Ракка, де факто "столицата" на ИД в тази страна.

Иракските сили си върнаха градовете Тикрит, Рамади и Фалуджа и вече подготвят терена, за да прогонят ИД и от провинция Ниневия и главния й град Мосул, вторият по големина в Ирак.

Освен въздушните удари, международната коалиция осигури обучение и друга помощ за силите, воюващи с ИД в двете страни.

Ето няколко числа и данни за действията на водената от САЩ коалицията против ИДИЛ:

14 301 - общ брой на ударите, нанесени от началото на кампанията до 6 август. От тях 9514 са нанесени в Ирак и 4787 - в Сирия.

13 - брой на страните в коалицията, нанасящи въздушни удари по позиции на ИД в Ирак и/или Сирия: Австралия, Бахрейн, Белгия, Великобритания, Канада, Дания, Франция, Йордания, Холандия, Саудитска Арабия, Турция, Обединените Арабски емирства и САЩ.

19-25 000 - приблизителен брой на бойците на ИД, действащи в Ирак и в Сирия. През 2014 г. броят им по различни оценки беше между 20 000 и 31 500.

55 - брой на цивилните, убити при удари на коалицията в Ирак и Сирия до 28 юли, по данни на Вашингтон. Двайсет и девет цивилни са ранени. Според наблюдатели в действителност броят е много по-голям.

5 - брой на военните от коалицията, убити в "бойни операции" - трима американци, един йордански пилот, изгорен жив от ИД в Сирия, и един канадец, убит погрешка от иракските кюрдски сили.

47 (процента) - такъв дял от територията си ИД е изгубила в Ирак, според американския представител в коалицията Брет Макгърк. Джихадистите са изгубили и около 20% от територията, която контролираха в Сирия.

6500 - приблизителен брой на хора от коалицията, разположени в подкрепа на операциите, основно в Ирак. Някои са воювали пряко с джихадистите, но повечето са съветници или инструктори.

7,7 милиарда долара (6,9 милиарда евро) - обща цена на американските операции против ИДИЛ от началото на ударите до 31 май.