Без никакъв опит в политиката встъпи в длъжност днес новият президент на Украйна Володимир Зеленски. На изборите миналия месец той спечели съкрушителна победа над предшественика си Петро Порошенко. След като направи няколко гръмки обещания пред избирателите, Зеленски спря да дава пресконференции и интервюта и се обгради от екип съветници в опит да покаже на украинците, че знае какво прави. Сега погледите на целия свят са насочени към вече бившия комедиант в очакване дали ще спази до една заявките си след положената клетва днес.

Ето и най-обсъжданите от тях: 

1. Да разпусне Парламента

Да разпусне Върховната Рада с указ и да предизвика предсрочни парламентарни избори се закани Володимир Зеленски. Той обвини депутатите, че нарочно бавят встъпването му в длъжност, за да изпусне законовите срокове за разпускане на парламента. Крайният срок е 27 май, понеже законът в Украйна забранява разпускането на парламента, когато са останали по-малко от 6 месеца от изтичане на мандата му. В момента Върховната Рада е контролирана от управляващата партия на Петро Порошенко. Следващите парламентарни избори са предвидени за октомври. Зеленски каза, че предсрочните избори са част от идеята му за "обновление" на управляващата класа на Украйна.

2. Да направи референдум за присъединяване към НАТО

Референдум за това дали Киев да се присъедини към НАТО обеща новоизбраният президент. Той обяви, че "ние ясно сме избрали пътя си към Европа", но било критично важно да се изгради национален консенсус за присъединяването към алианса. "Очевидно е, че НАТО означава сигурност и високи способности за нашата армия, но аз искам да обединя страната", каза той пред РБК-Украйна. Зеленски добави, че ще се опита да убеди хората в населената предимно с рускоговорящи източна част на Украйна, да преодолеят негативното си отношение към НАТО.

 3. Да върне Крим на Украйна 

 Володимир Зеленски вярва, че Крим ще се върне в състава на страната му, но "пътят ще е дълъг", предаде ТАСС, цитиран от БТА.

 "Вярвам, че ще освободим родината на кримските татари от окупацията. И дори пътят към връщане на Крим да е дълъг, ще го изминем заедно"

През април 2014 г. - месец след анексията на Крим от Русия, президентът Владимир Путин подписа указ за реабилитация на кримско-татарския и други народи на полуострова, пострадали от сталинските репресии. Според официални данни на кримските власти, цитирани от ТАСС, сега в Крим живеят 268 700 души от депортираните и впоследствие реабилитирани народи, включително 260 100 кримски татари и общо 8600 арменци, българи, гърци и немци.

4. Да намери алтернативи на руските петролни доставки

Към момента 40 процента от украинския пазар са заети от нефтопродукти от Русия. До 1 юни трябва да бъде намерен заместител, да бъдат организирани доставки от Полша и Балтика, заяви Зеленски по време на предзиборната си кампания. По същото време руският премиер Дмитрий Медведев съобщи, че Москва въвежда забрана за доставките на нефт и нефтопродукти за Украйна в отговор на въведени от Украйна ограничения.

5. Няма да връща Донбас с оръжие 

Ден преди да встъпи в длъжност, Зеленски потвърди намерението си за "мощна информационна война" в Донбас. Тази заявка той направи още по време на изборите. Зеленски бе категоричен, че не планира да върне Донбас под суверенитета на Киев с военни средства. Запитан дали е готов да "даде заповед за освобождаване на Донбас с военни средства", той категорично отвърна: "Не!"

Рискове и реална опасност от провал носи в себе си обещаното от Зеленски ново начало. Той встъпва в мандата си с малък екип, а украинците очакват нови лица в политиката с надежда за промяна. Едва след парламентарните избори през октомври ще бъде ясно кой ще дърпа конците в Украйна. Тогава и ще стане ясно кои партии ще застанат до новия президент. Върху оптимистичното настроение, с което бе избран Зеленски, вече пада сянка.  Украинците очакват отговори на въпросите ще запази ли Зеленски дяловете си в медийните фирми, след като вече е президент. И поддържа ли контакти с избягали от Украйна олигарх Игор Коломойски, който обеща да се завърне в Украйна, ако Зеленски стане президент. 

Европа, САЩ и Канада, които подкрепят Украйна по пътя ѝ на реформите, също искат да знаят накъде ще тръгне страната в бъдеще. Всички гледат към Зеленски на политическата сцена. Дали ще заслужи аплодисментите си?