Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова ще присъства на официалното встъпване в длъжност на новоизбрания президент на Украйна Володимир Зеленски на 20 май 2019 г. в Киев. Церемонията ще започне в 10:00 часа с тържествено заседание на Върховната Рада на Украйна, на което новоизбрания президент ще положи клетва.

След инаугурацията новият държавен глава ще даде тържествен прием за високите гости в Мариинския дворец.

Зеленски победи досегашния държавен глава Петро Порошенко на втория тур на изборите на 21 април. За Зеленски са гласували 73 процента от избирателите, а за Порошенко - малко над 24 на сто.

Сред първите, които поздравиха Зеленски бяха председателят на Европейския съвет Доналд Туск, френският президент Еманюел Макрон и държавният глава на САЩ Доналд Тръмп. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг даде заявка за продължаване на сътрудничеството между алианса и Киев. Украйна има шанс да извърши положителни промени в полза на цялото общество след президентските избори, заяви по повод избора на Зеленски и говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Новоизбраният президент предложи да разпусне парламента и да свика предсрочни избори. Той обвини законодателите, че съзнателно отлагат церемонията по полагане на клетва.

Володимир Зеленски е комедиен актьор, който стана известен с ролята си на президент. В реалния живот, предизборната му кампания беше изградена на антикорупционни послания и обещания за край на войната със сепаратистите в Донбас.