Турските въоръжени сили вече взеха под контрол сирийските градове Тал Абияд и Рас ал Айн в рамките на операция "Извор на мира", предприета за прочистване на района на изток от река Ефрат от сирийските кюрди, които Анкара определя като терористи. Сега турски червени барети и командоси са започнали да се придвижват като подкрепление към Манбидж. Това съобщава турският телевизионен канал НТВ, цитиран от БТА.

Телевизията отбелязва, че както и при предишните турски операции в Северна Сирия - "Ефратски щит" и "Маслинова клонка", силите на сирийското правителство планират придвижване към Манбидж и при операция "Извор на мира".

Кой ще вземе Манбидж и Кобане

"След като американците изоставиха региона и дадоха зелена светлина на турската атака, бяхме принудени да използваме друг вариант, какъвто са разговорите с Дамаск и Москва, за да намерим изход и да осуетим тези турски атаки", каза Бадран Джия Курд, високопоставен кюрдски представител. "Това е предварително военно споразумение. Политическите аспекти не са обсъждани и те ще бъдат обсъдени на по-късен етап", уточни той.

Според всекидневника "Ал Уатан", близък до сирийския режим, споразумението предвижда "влизане на сирийската армия в градовете Манбидж и Айн ал Араб (арабското име на Кобане)", които са разположени в Северна Сирия и биха могли да бъдат взети на прицел от Турция.

Турция настоява от няколко месеца за изтегляне на кюрдските сили от Манбидж, което президентът Ердоган повтори днес. Когато Манбидж бъде изпразнен, това няма да сме ние, Турция, които ще отидем там. Това са нашите арабски братя, които са истинските собственици. Нашият подход по този въпрос е да направим така, че те да се върнат там и да осигурим тяхната безопасност, каза Ердоган.

Ще се стигне ли до военен сблъсък между Турция и Сирия

Сирийските кюрди съобщиха вчера, че са сключили споразумение с правителството на Башар Асад, което предвижда изпращането на сирийски войски в северната част от страната, за да се противопоставят на бързо напредващите турски сили. Наблюдателите възприемат това споразумение като победа за сирийския президент.

Лидери на сирийските кюрди казаха днес, че сделката им с Дамаск, сключена с посредничеството на Русия, засега се съсредоточава в разполагането на армията по границата, като двете страни ще оставят политиката за после, предаде Ройтерс.

Водещият кюрдски политик Алдар Халил каза, че "извънредните мерки" под надзора на ключовия правителствен съюзник Русия целят да блокират турските атаки по границата. "Сега приоритет е защитата на сигурността на границата от турската заплаха", каза той.

В неделя Вашингтон обяви, че изтегля своите хиляда войници от Северна Сирия, имайки предвид разгръщащата се турска офанзива. По това време Дамаск сключи сделката с кюрдските сили да предислоцира войски по северната граница.

Ситуацията е смайваща, коментира люксембургският външен министър Жан Аселборн.

Турция - членка на НАТО, е на път да бъде санкционирана от други членки на алианса с оръжейно ембарго. "И какво ще стане, ако Сирия атакува Турция? Ще прибегнем ли до член 5?", запита той. Нападението срещу страна членка на пакта се разглежда като насочено срещу всички участнички, напомня АФП съдържанието на тази точка от устава на НАТО.

"Доста е на всеки ден злобата му", коментира пред АФП с цитат от Библията Жозеп Борел, като нарече хипотетична ситуацията, спомената от люксембургския му колега.

Защо ЕС е раздвоен какво да прави с Турция

Страните от ЕС заявиха днес, че са много разтревожени от турската военна операция в Северна Сирия, но признаха, че не могат да договорят съвместни действия, за да упражнят натиск върху Анкара, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Не притежаваме магически способности, но можем да упражним всичкия възможен натиск, за да сложим край на тези действия", заяви първият дипломат на Испания Жозеп Борел след пристигането си в Люксембург за среща на външните министри от ЕС. Съюзът апелира все по-често да бъде сложен край на военната операция. Някои страни като Унгария например, обаче одобриха турската операция, изтъквайки, че така има шанс милиони сирийски мигранти, които сега са в Турция, да се върнат в родината си. 

На 17 октомври ще се проведе среща на европейските лидери. Може да се предполага, че една от темите на масата ще бъде именно турската военна операция в Сирия.

Възможно ли е оръжейно ембарго?

Италия - един от основните оръжейни доставчици на Турция, прикани вчера за приемане на "европейски мораториум върху оръжейните продажби" за тази страна.

"Трудно е да стигнем до единодушни споразумения", призна Жозеп Борел, номиниран за ръководител на европейската дипломация в новата ЕК, която ще бъде оглавена от германката Урсула фон дер Лайен.

"Става дума за споразумения, сключени от всяка страна с Турция", и решението за спиране на продажбите е суверенно право на всяка страна членка, подчерта той.

"Испанското правителство е за спиране на оръжейните продажби за Турция", увери Борел. Испания съобщи, че през декември ще изтегли ракетите си "Пейтриът", разположени от НАТО в Адана, на югоизточната турска граница.

Франция ще поиска днес бързо да бъде свикана среща на механизма за съгласуване на ЕС с цел изработване на съвместна позиция на общността, съобщи дипломатически източник.

Париж смята да свика и среща на международната коалиция за борба с "Ислямска държава", включваща САЩ и Турция, информира френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан. Той няма да отиде довечера, както бе планирано, на квалификационния мач за Евро-2020 Франция-Турция. "Присъствието на министъра бе планирано, но той реши да не отиде", съобщиха от екипа му за АФП.