Президентът Владимир Путин подписа днес указ, с който забранява на руските авиокомпании да летят до Грузия от 8 юли, предадоха Франс прес и Ройтерс, на които се позова БТА.

"От 8 юли 2019 г. на руските авиокомпании временно се забранява да извършват полети от територията на Руската федерация към територията на Грузия", се казва в указа, публикуван на сайта на Кремъл. Освен това се препоръчва на туроператорските агенции да прекратят пътуванията до Грузия от Русия, посочва Ройтерс.

Забраната за полетите от Русия до Грузия ще остане в сила, докато ситуацията със сигурността на руските граждани в тази страна не бъде поставена под контрол, заяви пред ТАСС прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

"Ситуацията в Грузия трябва да се нормализира и да изчезне и най-малката заплаха за нашите граждани, преди това решение да може да бъде преразгледано от президента", каза Песков.

Забраната за пътническите полети бе наложена ден след ожесточените сблъсъци в центъра на Тбилиси. Хиляди демонстранти протестираха, след като руският депутат Сергей Гаврилов направи изказване от мястото на председателя на грузинския парламент. Демонстрантите настояха за оставка на външния министър Гиорги Гахария и на председателя на парламента.

Протестиращите направиха опит да щурмуват сградата и полицията ги разпръсна със сълзотворен газ, гумени куршуми и водни оръдия. Ранени бяха 240 души, като 102-ма все още са в болница. Грузинските медии съобщиха, че са задържани няколко десетки души, припомня ТАСС.

Днес председателят на грузинския парламент Иракли Кобахидзе обяви, че подава оставка.

21 юни. Протестите не спират: "Войната продължава, няма да толерираме руска окупация"

Снимка: AP/БТА

Протести пред парламента обаче се проведоха и днес.

Как забраната за полети ще повлияе на туризма

Кремъл нарече вчерашните събития в Тбилиси "русофобска провокация" и изрази крайно безпокойство от агресивните прояви спрямо граждани на Русия. Същевременно министерството на външните работи препоръча на руснаците в Грузия да избягват местата със струпване на хора.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков осъди действията на грузинската опозиция и напомни, че ежегодно Грузия е посещавана от голям брой руски туристи. Затова, по думите му, въпросът е много сериозен.

Говорителят на министерството на външните работи Мария Захарова посочи, че "провокацията е организирана в разгара на туристическия сезон", предаде БНР.

"Може ли някой да гарантира, че организираната от провокаторите тълпа няма да тръгне да руши хотели? За мен изводът е, че вчерашните погроми навредиха най-много на самата Грузия", написа Захарова в профила си във Фейсбук.

Междувременно туроператори съобщиха, че засега кризата в Грузия не се отразява на отдиха на руснаците там. Няма отменени почивки, съобщи по-рано пресаташето на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина. Това заявление идва преди указа на Путин.