Хиляди протестиращи опитаха да щурмуват грузинския парламент в Тбилиси. Те поискаха и оставките на председателя на парламента Кобахидзе и на вътрешния министър Георги Гахария, които се смятат за отговорни за това, че депутат от руската комунистическа партия говори от мястото на председателя по време на международно събитие.

Протестиращите пробиха полицейския кордон, за да влязат в двора на парламента, но в крайна сметка бяха отблъснати.

Всичко започна по време на Общото заседание на Междупарламентарната асамблея на православието, форум на депутатите от предимно православни страни. Ръководителят на руската делегация Сергей Гаврилов откри заседанието, сядайки на мястото на председателя на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе.

Това предизвика недоволство сред опозиционните депутати от Обединеното национално движение. Присъствието на руския депутат в яростно прозападния грузински парламент предизвика възмущение в цялата страна, която през 2008 г. се бори и загуби кратка, но кървава война с Москва за отцепническите региони Абхазия и Южна Осетия.

Опозицията излезе от залата, а срещата беше спряна. След това сградата на парламента бе окупирана от хиляди привърженици на радикалите. По-рано протестиращите поискаха руските делегати да напуснат страната незабавно. Те замеряха с яйца сградата на хотела, където е бил настанен Гаврилов от руската комунистическа партия КПРФ.

Втората вълна на митинга започнa тази вечер, а броят на участниците достигна около хиляда души.