Грузинската президентка Саломе Зурабишвили нарече Русия "враг и окупатор" и заяви, че руска пета колона стои зад размириците, които според нея може да разделят страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Зурабишвили направи това изявление снощи, след като в грузинската столица Тбилиси се разиграха сцени на насилие. Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да попречи на тълпите да щурмуват сградата на парламента. По последни данни на властите 240 души са били ранени по време на протестите, като над 110 са в болници.

Протестите бяха породени от визита на делегация от Русия. Демонстрантите протестираха, след като руски депутат седна в стола на председателя на парламента.

Руското влияние остава политически чувствителна тема в Грузия. През 2008 година малката страна води и загуби кратка война срещу Русия. Оттогава Москва и Тбилиси нямат дипломатически отношения, а руската страна призна независимостта на две отцепнически грузински републики - Южна Осетия и Абхазия, където са разположени руски войски.

Зурабишвили прекъсна днес посещението си в Беларус, както каза, за да бъде заедно с грузинския народ в напрегнатата ситуация, предаде ТАСС.

На среща с беларуския президент Александър Лукашенко тя му благодари, че е отделил време да се срещне с нея и му пожела успешно провеждане на Европейските игри.

"Тръгвам си неочаквано", подчерта тя и призна, че е искала да гледа Игрите, в които участват и спортисти от нейната страна.

Грузинската президентка пристигна в Минск вчера. Предвиждаше се тя да се срещне с премиера, президента и председателя на беларуския парламент.

Председателят на грузинския парламент Иракли Кобахидзе пък прекъсна посещението си в Азербайджан и напусна Баку. Планираше се по време на започналата вчера официална визита той да се срещне с президента Илхам Алиев, с премиера Новруз Мамедов и да участва в 53-ата Генерална асамблея на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС).

Радикалната част от грузинската опозиция използва участието на руската делегация в Общото събрание на Международната асамблея на православието, организирано в Тбилиси, за да организира безредици, заяви междувременно руският заместник-министър на външните работи Григорий Карасин, цитиран от ТАСС.

"Някои радикални грузински политици правят всичко, за да попречат на нормализиране на отношенията между Москва и Тбилиси. Русия обаче ще продължи методичната си и спокойна работа за изграждане и активизиране на отношенията с Грузия", добави дипломатът.

По-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи протестите в Грузия като "русофобска провокация" и каза, че агресията спрямо граждани на Русия поражда сериозното безпокойство на Москва.

"Нека не забравяме, че Грузия е страна, която редовно е посещавана от много руски туристи", изтъкна пиарът на президента Владимир Путин.